Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Novi sastanci, novi zahtevi poljoprivrednika

Novi sastanci, novi zahtevi poljoprivrednika

10439

U beogradskom naselju Ovča održan je sastanak poljoprivrednika kome su prisustvovala mnogobrojna udruženja. Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednika Pančevac, Opštinsko udruženje poljoprivrednika Stara Pazova, Unija poljoprivrednih proizvođača Bavanište, Udruženje Aliagrar Banatski Karlovac, Udruženje proizvođača Stig i Mlava Malo Crniće, Udruženje poljoprivrednika Pančevačkog Rita Beograd Palilula, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Donje pomoravlje Brežane, Udruženje ratara, povrtara i stočara Šumadijska polja Rača, Kragujevac, Udruženje poljoprivrednika Dobrica-Alibunar, Udruženje poljoprivrednika Samoš-Kovačica, Asocijacija 2022 i Klub 100p plus.

– Predstvavnici nekih udruženja bili su sprečeni da dođu, ali imamo njihovu punu podršku. Na sastanku je bilo dosta predstavnika poljoprivrednika i usaglasili smo se oko nekoliko najbitnijih tačaka – rekao je Đorđe Grujić iz Asocijacije 2022. za Dobro jutro.

– Za dalji rad i kako bi on bio uspešan, najbitnije od svega je formiranje poljoprivredne komore (nezavisne od Privredne komore), obezbeđivanje dodatnih sredstava za subvencionisanje poljoprivrednih kredita, izračunata prosečna cena proizvodnje pšenice rod 2023, 165.000 dinara po hektaru, što je cena po kg 32 dinara, da otkupe Robne rezerve 300.000 tona po proizvođačkoj ceni, da se omogući poljoprivrednicima članovima NAPS-a, Asocijacije 2022. i Kluba 100p plus da mogu da prodaju svoju pšenicu putem Robnih rezervi, a ne da uvek isti prodaju Robnim rezervama, a mi nemamo nikakve šanse za to – istakao je Grujić, uz napomenu da se s njihovim stavovima slažu i predstavnici svinjara i mnogih drugih delatnosti.

Tekst: Zorica Dragojević