Novo ruho, stari kvalitet Vitaminke iz Banja Luke

Vitaminka iz Banja Luke je već godinama prisutna na sajmovima širom Srbije. Ove godine su i generalni pokrovitelji “Vitaminka  Good Food & Wine Festivala”, što je za njih velika čast, obaveza i prilika da ih vide i upoznaju i Beograđani i gosti Beograda. Direktor marketinga Mirko Savić u kratko je predstavio njihovu paletu proizvoda za Dobro jutro.

Za razliku od pre dve godine, kada smo se upoznali i prvi put razgovarali sa nekim iz dobroj jutra, „Vitaminka“ je dobila novo ruho, novu ambalažu, ali smo zadržali stari kvalitet. Taj kvalitet je naša tradicija, a da bismo ga imali postavili smo nova postrojenja, pojačali kapacitete. Ostali su stari proizvodi dobijeni preradom voća i povrća i proizvodnja sokova – još jedna od novina je i ulazak u markete u Srbiji. Teško doduše, ali korak po korak.

– Novo je da potpisujemo ugovor sa Univerexportom, ulazimo na srbijansko tržište, a to je nama interesantno i veliko tržište na koje je, ako ćemo iskreno, teško bilo ući.  Konkurencija je velika, mi smo u samo jednom lancu, jako je čudno tržište i jako je teško ući – ipak, na to tržište ušli su kvalitetom, koji je nastao iz saradnje sa kooperantima iz raznih krajeva.

– Voće uzimamo od kooperanata iz raznih krajeva, između ostalog i iz Srbije, iz Bosne i Hercegovine tamo gde nam je proizvodnja. Iz Srbije uzimamo delom jabuke i najčešće šljive i to je prva klasa koja ide u preradu. Iz BiH uzimamo krastavce većinom, papriku uvozimo iz Makedonije i nešto iz Srbije i sa juga iz Hercegovine, Trebinja – rekao je Savić napominjući da sve prerađuju u ajvar, džemove i sokove, a da se nada da će se 28. septembra u Beogradu njihovi proizvodi dopasti posetiocima.

– Prerađujemo paprike u ajvar, krastavac, šipurak, mešanu mermeladu, džem od šljiva. Smatramo da imamo mogućnost prolaska do krajnjih potrošača. Generalni smo pokrovitelji manifestacije koja se održava 28. septembra u centru Beograda. Nadam se da ćemo opravdati poverenje i da će Vitaminka ući u mnoge domove.

Tekst i foto: Zorica Dragojević

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar