Насловна ВЕСТИ Новoсадска цветна пијаца: Викенд у бојама и мирисима

Новoсадска цветна пијаца: Викенд у бојама и мирисима

31

На платоу новосадског Спенса у петак и суботу одржана је Новосадска цветна пијаца, а љубитељи цвећа имали су прилику да уживају у бојама и мирисима цвећа, лековитог, ароматичног и зачинског биља и садница за које је ово доба године идеално да пронађу своје место на балконима и у вртовима.

– Нашим суграђанима и суграђанкама представили су се произвођачи са неколико изложбених целина – цвећа, садница, и опреме за хортикултуру, меда и здравствено-безбедне хране и старих и уметничких заната. У склопу догађаја, прикупљане су и донација у хуманитарне сврхе за Лану Јовановић. Новосадска цветна пијаца је једна од активности којом обележавамо 30 година „Новосадског пролећа“, 60 година рада Покрета горана, а део је пројекта који је подржала Градска управа за привреду – навели су организатори, Покрет горана Новог Сада.

Готово да нико нико није напустио плато Спенса, а да није купио понеку саксију хризнатема, цвећа дан и ноћ или зимзелених и листопадних садница.

Од Милоша Радоичића из крушевачког расадника „Еко биљка“ сазнали смо да Новосађани махом знају када је време садње, али и да прате трендове када је реч о уређењу вртова.

-Најтраженије су Лоптасте, Патуљасте и Смарагд тује али и Бербериси, украсно шибље јарких боја и лишћари за које је сада право време за садњу, као и украсни жбунићи који су декоративни целе године и мењају боју. Велика је и потражња за Шаренолисном кугластом врбом чији листови су у пролеће бело-рози. Може се речи да Новосађани воле биљке и купују и оне најмање али и саднице дрвећа попут Сребрне смрче, рекао је Радоичић.

Расадник „Ресава- Димитријевић“ из Деспотовца, један од првих расадника у Србији са полувековном традицијом, пажњу је привукао садницама Сибирског лимуна, Мандарине, Лимун грандy, Јапанске јабуке…

-Ове биљке нису толико егзотичне колико њихови називи подсећају на егзотику. Код њих је најважније да их није потребно ничим третирати. Јапанска јабука – ванила и фуџи, Јапанска крушка, Сибирски лимун и др. лако се узгајају у нашем поднебљу. Наш расадник је у близини Ресавске пећине и тамо је изузетно хладно. Пре неколико година темпертатура се спуштала и до 32 степена испод нуле,  тако да је свака биљка испитана на ниске температуре. Најважнији моменат у производњи наших садница је тај што их садимо у чистој шумској земљи тако да приликом пресађивања коренов систем брзо напредује, објаснио је Дејан Димитријевић.  

Треба знати да ће се током октобра одржати још три цветне пијаце ,и то у терминима 9.-10. октобар, 16.-17. октобар и 23. – 24. октобар.

Текст и фото: Јасна Бајшански