Насловна РАЗНО Новосадски сајам: Лов, риболов, екологија од 28. 9. до 2. 10. на...

Новосадски сајам: Лов, риболов, екологија од 28. 9. до 2. 10. на једном месту

52

Новосадски сајам своје капије ће за излагаче и посетиоце  Међународног сајма лова и риболова и Сајма екологије отвотити од среде, 28. септембра до недеље, 2. октобра. На конференцији за новинаре, која је одржана овим поводом, речено је да ће на сајамским манифестацијама наступити око 100 излагача из Србије, Мађарске, БиХ и Аустрије. Поред изложбене поставке у халама и на отвореном делу Сајмишта биће организоване и стручне активности, радионице, едукације. Такође, излагачи најављују и бројне занимљивости, такмичења и атракције. Сем тога, посетиоце са купљеним улазницама очекују вредне награде јер је Новосадски сајам у сарадњи са излагачима организовао Поклон-игру. Цена појединачне карте је 350 динара. Улазнице за колективне посете (најмање 15 особа), као и оне за колективне посете ђака и студената, пензионере и децу од 7 до 12 година коштају 300 динара. За колективне посете неопходно је доставити најаву са бројем посетилаца – на меморандуму удружења, задруге, школе или факултета, са печатом и потписом овлашћеног лица.

Планирано је да Нови Сад добије рециклажно двориште, а како би се његов изглед приближио грађанима у оквиру Сајма екологије код теретног улаза 1 биће Рециклажно острво.  Његова сврха је да се прикаже примарна селекција отпада. Грађани ће моћи да донесу отпад и за узврат добију улазницу за Сајам. Прикупљаће се папир, стакло, пет амбалажа, лименке, гуме, јестиво уље, електрични и електронски као и кабасти отпад.

Количина отпада коју би грађани требалo да донесу за добијање улазнице  су:

-10 кг хартије

-1л коришћеног јестивог уља

-30 чепова

-5 лименки

-5 флаша пет амбалаже

-2 гуме

-5 стаклених флаша

-1 комад електричног отпада

-1комад електронског отпада

-1 комад кабастог отпада

Поред улазнице, рециклери су обезбедил додатне пригодне поклоне попут цветних садница, садница дрвета и јестивог уља.

Према речима генералног директора Слободана Цветковића Новосадски сајма се потрудио да овогодишњи ЛОРИСТ буде квалитетан и да заинтересује посетиоце. У Хали 1налазиће се најважнији сегменти везани за лов и риболов. Ловци знају да је у току припрема пред ловну сезону која ускоро почиње, тако да је ово идеалан тренутак да се опреме по специјалним сајамским попустима и погодностима које излагачи нуде.

– Оно што је новина, поред Хале 1 и Ауле које су традиционално излагачке, ове године смо укључили и Халу “Мастер“, а биће прилика за све посетиоце да погледају штанд којим су се држава Србија и Министарство пољопривреде прошле године представил на Светској изложби трофеја у Будимпешти, под називом ONE WITH NATURE, с тим што ће тај штанд, код нас бити још већи. На 500 квандратних метара биће 620 трофеја, рекао је Цветковић.

Он је најавио и пратеће садржаје , а међу њима су Коњички турнир у препонском јахању, обрада меса дивљачи, дружење са соколарима, изложба фотографија паса мешанаца, дефиле ловачких паса, прва ловачко-кинолошку школица. За најмлађе биће приказана демонстрација вабљења, организована  школица риболова, радионице, прављење играчака од рециклираног материјала итд.

Помоћник покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство Петар Самоловац рекао је да ресорни секретаријат пружа пуну подршку организацији Сајма лова и риболова и Сајма екологије.

– У делу ловства, само у 2022. години Секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство определио је износ од 75 милиона динара, а од 2011. године је управо за промоцију и развој ловства  опредељено је око 430 милиона динара. Поред тога сматрамо још битнијим да је у том периоду утврђено 157 ловишта, тако да смо на неки начин не само утицали на развој ловства већ и на заштиту дивљачи и њеног станишта – рекао Самоловац.

ЈП “Војводинашума” традиционално учествује на Сајму лова и риболова, а ове године се потрудило да направи још бољи штанд. Прошле године станд је заузимао 160 квадрата, а ове године ће бити на три спрата и 307 квадрата, најавио је директор овог јавног предузећа Роланд Кокаи.

– На штанду ћемо приказати 80 трофеја из овогодишње рике јелена и 5 или 6 дермопрепарата где ћемо приказати екотип јелена из сремских шума и екотип јелена из Баната, из Делиблатске пешчаре јер такви јелени имају и преко 300 килограма. У оквиру Сајма екологије, на централном делу нашег штанда ћемо приказати два заштићена подручја, то су Горње Подунавље и Обедска бара, док ће на штанду „Изложба ловне фауне Републик Србије“, од 600 приказаних трофеја, 111 ће бити наших, поручио је Кокаи.

Он је најавио десето такмичење гађања глинених голубова које ће бити одржано у Каћкој шуми, прославу 20 година постојања  “Војводинашума” и традиционално спремање ловачког паприкаша.

Сања Момчиловић Богнич, заменица председника Ловачког савеза Војводине подсетила је да ће овај савез у децембру прославити јубилеј – 100 година постојања.

-У част тог јубилеја, отвара се први Музеј ловства у Србији. Тај Музеј нам много значи јер ће он имати едукативни карактер. Замишљено је да се у њему организују едукације и промоције ловства. У изради тог Музеја, изузетно велику помоћ имамо од “Војводинашума”. Организоваћемо И Донаторско вече на којем ћемоод наших ловаца прикупљати трофеје који ће бити остављени на трајно чување  у Музеју ловства Војводине, рекла је Момчиловић Богнич.

Она је најавила је  да ће на штанду Ловачког савеза Војводине бити одржан и Меморијал Јарославу Папу уз поставке фотографија овог великог  фотографа и пријатеља природе.

Драгица Бранковић, в.д. начелника Градске управе за заштиту животне средине нагласила је да је питање унапређенеја животне средине веома важно, и да Град Нови Сад посвећује изузетну пажњу овим сајмовима на којима и редовно учествује.

-Наша циљна група су деца и сваке године па и ове, организујемо радионице за децу нижих разреда основних школа, тако да ако је неко посетио штанд Градске управе, могао је да види да је веома динамично и интересантно. Имамо обећање да ћемо ове године добити интерактивну игрицу у којој ће деца моћи сама да учествују, али ће такође моћи да им се придруже и одрасли, најавила је Бранковићева.

Радно време сајмова биће од 10 до 19 часова. У недељу, 2. октобра радно време за посетиоце биће од 10 до 17 часова.

Текст и фото: Јасна Бајшански