Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Новосадски ТОП медењаци

Новосадски ТОП медењаци

338

Божић не може да се замисли без медењака који се данас праве у разним облицима, а украшавају различитим преливима. Последњих година све више их месе Новосађанке, продају на разним манифестацијама и преко друштвених мрежа. Ово су  најпопуларнији међу нашим суграђанима.

Две новосадске маме, Јована и Јелена не живе у Нирбергу престоници ових колача, али праве подједнако укусне и маштовите медењаке. Нису ни слутиле да ће слаткиши које праве бити омиљена посластица међу старијим и млађим суграђанима. Осим медених колачића праве попсе и овсене кексиће, а имају и лицидерска срца која продају преко Фејсбук и Инстаграм странице „Слаткиши Две Маме“. Њихове медењаке купују предузећа за прославе, матуранти који желе да обрадују разредне старешине, а честе муштерије су и вртићи. Наравно, радо их купују и остали суграђани, посебно за децу у облику једнорога, смајлића, облачића, Деда Мраза и пахуљица.

Светлана Павловић Цеца, такође, прави изврсне медењаке. Прво их је месила како би обрадовала децу, а касније јој се овај хоби развио у додатни посао. Открива да израда медењака обједињује две њене велике љубави – слаткише и украшавање, а све што се замисли, нацрта, види, може да се пренесе на медењак. И заиста сваки медењак је попут малог уметничког дела, уникатан с посебном причом.

– Постоје разне технике којима се може украсити медењак, а и много је туторијала  на интернету. Користим традиционални рецепт који сам добила од једне баке и он не укључује јаја. Сам мед је природни конзерванс, па је њихов рок трајања спремљених по овој рецептури веома дуг. Муштеријама обично говорим да је рок трајања месец дана од израде, иако у реалности медењак траје и дуже – наводи Цеца.

Радославу Беба Дабић још једна је суграђанка која прави ову савршену слатку делицију. Беба наводи да је одувек волела да меси колаче, али љубав према овој врсти слаткиша десила јој се сасвим спонтано. Када је отишла у пензију, одлучила је да се опроба на једном кулинарском такмичењу које је за тему имало новогодишње медењаке. Извукла је стари бакин рецепт чуван у фиоци и бацила се на посао. Укус је одушевио тадашњи жири, победила је и тако су кренуле њене прве поруџбине. Беба их меси ручно, јер другачије не може, па их најраније сутрадан вади модлицама и пече. Када се охладе, следи шарање краљевском глазуром која се добија од беланаца и шећера у праху. Ни њени медењаци не садрже адитиве, конзервансе, али су зачини кључни. Беба их додаје десетак, од традиционалних као што су цимет и каранфилић до егзотичнијих, попут пимента и аниса, док неке не може да открије.

Ово је старински рецепт, мада данас многе младе домаћице у овај колач додају и цимет, ђумбир, каранфилић, па и бибер.

Састојци:

  • 5 кашика меда
  • 5 кашика шећера
  • Једно јаје
  • 5 кашика млека
  • 5 кашика уља
  • 450-470г меког брашна т 400
  • 1 кашика соде бикарбоне

Припрема: У чинију ставите мед, затим шећер, јаје, млеко и уље. Све размутите и додајте просејано брашно и соду бикарбону. Умесите тесто рукама. Одвојите 25 куглица које ћете ставити на плех. Пећи на 200 степени целзијуса око 15 минута, а потом оставити још 5 мин у искљученој рерни.

Текст: Љиљана Миловановић

Слике: Приватна архива произвођача медењака