Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД O đubrivu od A do Š

O đubrivu od A do Š

612

Postoji nekoliko vrsta đubriva koja se koriste u poljoprivredi kako bi se obezbedile biljkama neophodne hranjive materije za rast i razvoj. Đubriva se obično klasifikuju prema svom poreklu i sadržaju hranjivih materija.

Organska đubriva: Ova đubriva potiču od prirodnih izvora, kao što su stajnjak, kompost, piljevina, alge i drugi organski materijali. Organska đubriva poboljšavaju strukturu zemljišta, povećavaju sposobnost zadržavanja vlage i obezbeđuju hranjive materije postepeno tokom dužeg perioda. Pogodna su za obe vrste kultura, kako ratarske tako i povrtarske.

Mineralna (veštačka) đubriva: Ova đubriva se proizvode industrijskim postupcima i imaju visok sadržaj konkretnih hranjivih materija kao što su azot (N), fosfor (P) i kalijum (K). Različite formule đubriva sadrže različite odnose ovih elemenata, što se označava sa NPK. Mineralna đubriva su često pogodnija za ratarske kulture koje zahtevaju veću količinu hranjivih materija kako bi se postigao dobar prinos. Povrtarske kulture takođe mogu imati koristi od mineralnih đubriva, posebno u periodima intenzivnog rasta i razvoja.

Mikroelementna đubriva: Ova đubriva sadrže esencijalne mikroelemente poput gvožđa, bakra, cinka, mangana i drugih. Ova đubriva se koriste kada se primeti nedostatak određenih mikroelemenata u zemljištu ili biljkama, a posebno su važna za povrtarske kulture koje mogu biti osetljive na nedostatak ovih elemenata.

Uz to, postoje i specijalna đubriva koja su formulisana za određene potrebe biljaka, kao što su đubriva za voćnjake, vinograde, cveće itd. Važno je pravilno balansirati i primenjivati đubriva u skladu sa specifičnim zahtevima različitih kultura, a preporučuje se konsultovati se sa stručnjakom ili agroekonomom kako biste pravilno odabrali i primenili đubriva u vašem poljoprivrednom gazdinstvu.

NPK je oznaka za mineralna đubriva koja sadrže tri osnovna hranjiva elementa: azot (N), fosfor (P) i kalijum (K). Ova đubriva su vrlo rasprostranjena i koriste se u poljoprivredi, baštovanstvu i hortikulturi kako bi se obezbedile biljkama neophodne hranjive materije za rast i razvoj.

NPK đubriva se koriste na različitim usevima, uključujući ratarske kulture, povrtarske, voćarske, vinogradarske, cvećarske i travnjake. Svaka od tri komponente NPK đubriva igra važnu ulogu u podržavanju različitih faza rasta biljaka:

Azot (N): Podstiče rast lišća i stabljika, povećava zelenu masu i pomaže u formiranju hlorofila, koji je ključan za proces fotosinteze.

Fosfor (P): Podstiče razvoj korena i cvetova, kao i stvaranje cvetnih pupoljaka i plodova.

Kalijum (K): Pomaže u regulaciji vode u biljkama, poboljšava otpornost na stres i bolesti, i podržava formiranje i zrenje plodova.

NPK đubriva su posebno korisna kada zemljište pokazuje nedostatak određenog hranjivog elementa, jer omogućavaju precizno unošenje potrebnih hranjivih materija. Međutim, važno je koristiti đubriva u pravim količinama i u pravo vreme kako bi se izbegle prekomerne ili nedovoljne količine hranjiva, što može negativno uticati na biljke i životnu sredinu. Preporučuje se konsultovati se sa stručnjakom ili agroekonomom kako biste pravilno koristili NPK đubriva u skladu sa potrebama vaših biljaka i zemljišta.

I. R.