Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД О ђубриву од А до Ш

О ђубриву од А до Ш

385

Постоји неколико врста ђубрива која се користе у пољопривреди како би се обезбедиле биљкама неопходне храњиве материје за раст и развој. Ђубрива се обично класификују према свом пореклу и садржају храњивих материја.

Органска ђубрива: Ова ђубрива потичу од природних извора, као што су стајњак, компост, пиљевина, алге и други органски материјали. Органска ђубрива побољшавају структуру земљишта, повећавају способност задржавања влаге и обезбеђују храњиве материје постепено током дужег периода. Погодна су за обе врсте култура, како ратарске тако и повртарске.

Минерална (вештачка) ђубрива: Ова ђубрива се производе индустријским поступцима и имају висок садржај конкретних храњивих материја као што су азот (Н), фосфор (П) и калијум (К). Различите формуле ђубрива садрже различите односе ових елемената, што се означава са НПК. Минерална ђубрива су често погоднија за ратарске културе које захтевају већу количину храњивих материја како би се постигао добар принос. Повртарске културе такође могу имати користи од минералних ђубрива, посебно у периодима интензивног раста и развоја.

Микроелементна ђубрива: Ова ђубрива садрже есенцијалне микроелементе попут гвожђа, бакра, цинка, мангана и других. Ова ђубрива се користе када се примети недостатак одређених микроелемената у земљишту или биљкама, а посебно су важна за повртарске културе које могу бити осетљиве на недостатак ових елемената.

Уз то, постоје и специјална ђубрива која су формулисана за одређене потребе биљака, као што су ђубрива за воћњаке, винограде, цвеће итд. Важно је правилно балансирати и примењивати ђубрива у складу са специфичним захтевима различитих култура, а препоручује се консултовати се са стручњаком или агроекономом како бисте правилно одабрали и применили ђубрива у вашем пољопривредном газдинству.

НПК је ознака за минерална ђубрива која садрже три основна храњива елемента: азот (Н), фосфор (П) и калијум (К). Ова ђубрива су врло распрострањена и користе се у пољопривреди, баштованству и хортикултури како би се обезбедиле биљкама неопходне храњиве материје за раст и развој.

НПК ђубрива се користе на различитим усевима, укључујући ратарске културе, повртарске, воћарске, виноградарске, цвећарске и травњаке. Свака од три компоненте НПК ђубрива игра важну улогу у подржавању различитих фаза раста биљака:

Азот (Н): Подстиче раст лишћа и стабљика, повећава зелену масу и помаже у формирању хлорофила, који је кључан за процес фотосинтезе.

Фосфор (П): Подстиче развој корена и цветова, као и стварање цветних пупољака и плодова.

Калијум (К): Помаже у регулацији воде у биљкама, побољшава отпорност на стрес и болести, и подржава формирање и зрење плодова.

НПК ђубрива су посебно корисна када земљиште показује недостатак одређеног храњивог елемента, јер омогућавају прецизно уношење потребних храњивих материја. Међутим, важно је користити ђубрива у правим количинама и у право време како би се избегле прекомерне или недовољне количине храњива, што може негативно утицати на биљке и животну средину. Препоручује се консултовати се са стручњаком или агроекономом како бисте правилно користили НПК ђубрива у складу са потребама ваших биљака и земљишта.

И. Р.