O efektima gasova staklene bašte 20. aprila

U sredu, 20. aprila od 12 časova održaće se onlajn skup „Industrija hrane i klimatske promene u Srbiji – efekat staklene bašte“. Biće predstavljeni rezultati analize uticaja efekta gasova staklene bašte na razvoj i promene u poljoprivredno-prehrambenom sektoru u centralnoj i istočnoj Evropi.

Analiza je nastala kao deo zalaganja Food sekcije Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), a rezultate izveštaja prezentovaće predstavnice EIT Food HUB-a u Srbiji.

O ovoj i drugim temama važnim za naš ekosistem govoriće Nemanja Milović, osnivač sajta Klima 101 – vodeće strane o klimatskim promenama na srpskom jeziku, a pored njega, svoje uvide na temu podeliće i dr Mirjam Vujadinović Mandić, profesorka Poljoprivrednog fakulteta i rukovodilac projekta Integrisani sistem agrometeoroloških prognoza, kao i dr Mirjana Drenovak Ivanović, profesorka Pravnog fakulteta specijalizovana za ekološko pravo i pravo klimatskih promena.

Osim izlaganja govornika, očekuje se i predstavljanje inovativnih rešenja na lokalnom nivou, kao i panel-diskusija prisutnih aktera iz različitih sfera zainteresovanih za relevantne teme, a zvanični jezik događaja je srpski.

Izveštaj je sačinilo telo Evropske unije zaduženo za inovacije u oblasti hrane, a zasnovan je na makroekonomskoj analizi – sesiji sa ekspertima iz 12 zemalja centralne i istočne Evrope, uključujući Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Estoniju, Mađarsku, Letoniju, Litvaniju, Poljsku, Rumuniju, Srbiju, Slovačku i Sloveniju.

Događaj će se održati onlajn putem Zoom platforme, 20. aprila od 12 časova. Događaj je otvorenog tipa i prisustvo je besplatno, uz prethodnu prijavu na ovom linku. https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScV4UJBfXuzlULXjMGimkfknkbu6N8IMNDO4QdmpWrRYR9AtA/viewform

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime