Насловна АРХИВА ОБАВЕЗАН ПОСАО У ПОВРТЊАЦИМА: На време против корова

ОБАВЕЗАН ПОСАО У ПОВРТЊАЦИМА: На време против корова

Примена хербицида треба да је део агротехничких мера, а користе се рационално због смањења загађености земљишта и трошкова

476
Фото: Pixabay

Да би постигли већи принос произвођачи су одувек велики значај придавали уништавању корова. Раније је то обављано искључиво механички, а данас се комбинују механичке и хемијске мере, односно орање, окопавање и хербициди.
За већину повртарских врста постоји више могућности сузбијања корова хербицидима, односно већи је избор. Да би се одабрао најпогоднији али не и најскупљи, често и комбинација више препарата, потребно је знати који су корови најзаступљенији, када су најосетљивији, и начин деловања хербицида. Погрешно изабран препарат већи је трошак него корист.

Од плодовитог поврћа на нашим њивама највеће површине су под парадајзом и паприком, а много мање под плавим патлиџаном. Када се парадајз гаји из директне сетве, чим никне, једногодишње и вишегодишње травне корове уништавају: Select super (0,8 л/ха), Nikas (1,2 л/ха) и Rafal 120 (2 л/ха). Focus ultra (1-2 л/ха) сузбија мухарике и дивљи сирак. После ницања и усева и корова, једногодишње и вишегодишње траве уништиће Agil 100-EC. Пре расађивања, ницање једногодишњих усколисних и широколисних непожељних биљака спречиће Devrinol 45-F, Razza и Beverinol (2,5-4 л/ха). Ефикасни су и Stomp 330-E, и Zanat (5 л/ха). Десетак дана после расађивања, ако се појаве једногодишњи широколисни корови, могу се употребити Дankor 70-WG, Lord 700-WDG и Mistral и Welton WG (0,5-0,7 кг/ха).

Када никне паприка, једногодишње и вишегодишње усколисне корове сузбијају Select super (0,8 л/ха), Nikas (1,2 л/ха), Rafal 120 (2 л/ха). Једногодишње травне, али и широколисне корове уништавају Stomp 330-E и Zanat и Zanat EW (5 л/ха). Пре расађивања најчешће се користи Devrinol 45-F (2,5-4 л/ха) уношењем у земљиште. Добре резултате даје и Гамит 4-ЕЦ (0,75 л/ха).

Кромпир се од корова штити пре садње, после садње а пре ницања и после ницања и кромпира, и корова. За ово поврће бира се парцела на којој две године није примењиван Pivot 100-Е или други препарат на бази имазетапира којих код нас више нема у продаји. У производњи раног (младог) кромпира, период гајења је кратак и препоручљиво је да се на таквим њивама не користе хербициди већ да се корови уништавају механички.

После садње а пре ницања овог поврћа ефикасни су Sencor WG-70, Lord 700-WDG, Tribute 70-DF, Dancor 70-WG, Tor 70-WG, Mistral, Buzzin 70-NjG, Welton WG, и Welton WP, (0,5-1,5 кг/ха), као и Helion (2-4 л/ха). Доза зависи од типа земљишта. Сви спречавају раст једногодишњих широколисних корова, а могу се користити и када кромпир никне и има 5-8 листова, али у мањој дози (0,5-0,75 кг/ха). Неке сорте су осетљиве на овај хербицид. У овом периоду могу да се употребе и Frontier super (1,2-1,4 л/ха), сузбија велики и мали мухар, дивљи сирак из семена, штир, помоћницу и дворник, затим Stomp 330-E и други на бази пендиметалина (4-5 л/ха) који уништавају мухарике, дивљи сирак из семена, пепељугу, штир. Racer 25-EC и Resent 25-EC (2-4 л/ха) уништавају горушицу, штир, и пепељугу. Sencor WG-70 и остали на бази метрибузина најбоље делују када су корови високи 2-3 центиметра. Киша не сме да падне осам сати после завршеног прскања. Basagran и други препарати на бази бентазона примењују се када кромпир израсте петнаестак центиметара, а уништавају горушицу, чичак, прилепачу, дворник и паламиду. Tarot 25-WG спречава раст дивљег сирка из семена и ризома, мухарике, штир и горушицу, а за добро деловање неопходан је оквашивач и користи се док кромпир не прерасте 20 центиметара. Leopard 5-EC, Fusilade forte, Sunce, Select super – уништавају дивљи сирак после ницања, укључујући и онај који се развија из ризома. Третира се када су сирак, али и други усколисни корови у фази три до пет листова.

Фото: Pixabay

Коренасто поврће – шаргарепу, паштрнак, першун, целер, који се гаје на већим површинама, такође ваља ослободити корова. После сетве а пре ницања шаргарепе могу се применити Афалон течни или Галолин моно (2 л/ха), који спречавају ницање једногодишњих широколисних корова. Овим препаратима могу да се прскају и парцеле када ово поврће формира три до четири права листа, у дози од 1,5 литара. Дозволу за уништавање једногодишњих и вишегодишњих травних корова у зелени имају Select super (0,8 л/ха), Nikas (1,2 л/ха), Rafal 120 (2 л/ха). Прска се после ницања поврћа. Паштрнак је нешто осетљивији на хербициде, а користе се исти као за шаргарепу. Ови хербициди обезбеђују чист усев и на њивама под першуном.
У црном луку примена хербицида условљена је начином производње да ли је из семена или арпаџика. После сетве а пре ницања, на парцелама под овим поврћем могу да се користе Stomp 330-E, Agrostomp 330-E, Zanat и Zanat EW, Pendisav 330-EC, Dost 330-EC (4-6 л/ха) и Stomp aqua (2,5-3 л/ха) који уништавају једногодишње усколисне (травне) и широколисне корове. После ницања, или када гајене биљке имају три до четири листа, може да се употреби Goal (0,3-0,75 л/ха), који уништава исте групе корова као и претходни. Starane 250 и Bonaca EC (0,5-1 л/ха) сузбијају татулу, помоћницу, чичак, пиревину, а прска се када усев има три-шест а корови два-пет листова. Ако на парцели на којој се производи лук за главице има паламиде тада је неопходно употребити Lontrel 100 (1,2 л/ха), а прска се после ницања(из семена или арпаџика) или расађивања. Уколико доминирају једногодишњи и вишегодишњи травни корови, њиву „чисте“ Select super (0,8 л/ха), Nikas (1,2 л/ха), Rafal 120 (2 л/ха)., а користе се после ницања лука.

Од лиснатог поврћа код нас се највише гаје купусњаче, а производе се најчешће из расада. Пре расађивања купуса примењује се Стомп 330-Е (4-5 л/ха), Zanat и Zanat EW (5 л/ха), Lentagran (2 кг/ха), а прска се када корови никну а не прерасту четири листа. Пре расађивања ефикасни су Stomp aqua (2,5-3 л/ха), и Devrinol 45-F (2-4 л/ха) који се инкорпорира. Ако после расађивања почну да ничу, корови се могу уништити Butisanom 400-SC (2-2,5 л/ха) и Goalom (2-3 л/ха). У време примене земљиште мора бити влажно. Fusilade forte и Сунце (0,8-1,3 л/ха) сузбијају дивљи сирак и мухарике када никну. Када су корови у фази три до пет листова ефикасно их уништавају Fusilade forte, Pantera 40-EC и Сунце. Доза зависи од узраста и врсте корова.

С.М.

Добро јутро број 540 – Април 2017.