Насловна АРХИВА OBAVEZAN POSAO U POVRTNJACIMA: Na vreme protiv korova

OBAVEZAN POSAO U POVRTNJACIMA: Na vreme protiv korova

Примена хербицида треба да је део агротехничких мера, а користе се рационално због смањења загађености земљишта и трошкова

774
Фото: Pixabay

Da bi postigli veći prinos proizvođači su oduvek veliki značaj pridavali uništavanju korova. Ranije je to obavljano isključivo mehanički, a danas se kombinuju mehaničke i hemijske mere, odnosno oranje, okopavanje i herbicidi.
Za većinu povrtarskih vrsta postoji više mogućnosti suzbijanja korova herbicidima, odnosno veći je izbor. Da bi se odabrao najpogodniji ali ne i najskuplji, često i kombinacija više preparata, potrebno je znati koji su korovi najzastupljeniji, kada su najosetljiviji, i način delovanja herbicida. Pogrešno izabran preparat veći je trošak nego korist.

Od plodovitog povrća na našim njivama najveće površine su pod paradajzom i paprikom, a mnogo manje pod plavim patlidžanom. Kada se paradajz gaji iz direktne setve, čim nikne, jednogodišnje i višegodišnje travne korove uništavaju: Select super (0,8 l/ha), Nikas (1,2 l/ha) i Rafal 120 (2 l/ha). Focus ultra (1-2 l/ha) suzbija muharike i divlji sirak. Posle nicanja i useva i korova, jednogodišnje i višegodišnje trave uništiće Agil 100-EC. Pre rasađivanja, nicanje jednogodišnjih uskolisnih i širokolisnih nepoželjnih biljaka sprečiće Devrinol 45-F, Razza i Beverinol (2,5-4 l/ha). Efikasni su i Stomp 330-E, i Zanat (5 l/ha). Desetak dana posle rasađivanja, ako se pojave jednogodišnji širokolisni korovi, mogu se upotrebiti Dankor 70-WG, Lord 700-WDG i Mistral i Welton WG (0,5-0,7 kg/ha).

Kada nikne paprika, jednogodišnje i višegodišnje uskolisne korove suzbijaju Select super (0,8 l/ha), Nikas (1,2 l/ha), Rafal 120 (2 l/ha). Jednogodišnje travne, ali i širokolisne korove uništavaju Stomp 330-E i Zanat i Zanat EW (5 l/ha). Pre rasađivanja najčešće se koristi Devrinol 45-F (2,5-4 l/ha) unošenjem u zemljište. Dobre rezultate daje i Gamit 4-EC (0,75 l/ha).

Krompir se od korova štiti pre sadnje, posle sadnje a pre nicanja i posle nicanja i krompira, i korova. Za ovo povrće bira se parcela na kojoj dve godine nije primenjivan Pivot 100-E ili drugi preparat na bazi imazetapira kojih kod nas više nema u prodaji. U proizvodnji ranog (mladog) krompira, period gajenja je kratak i preporučljivo je da se na takvim njivama ne koriste herbicidi već da se korovi uništavaju mehanički.

Posle sadnje a pre nicanja ovog povrća efikasni su Sencor WG-70, Lord 700-WDG, Tribute 70-DF, Dancor 70-WG, Tor 70-WG, Mistral, Buzzin 70-NjG, Welton WG, i Welton WP, (0,5-1,5 kg/ha), kao i Helion (2-4 l/ha). Doza zavisi od tipa zemljišta. Svi sprečavaju rast jednogodišnjih širokolisnih korova, a mogu se koristiti i kada krompir nikne i ima 5-8 listova, ali u manjoj dozi (0,5-0,75 kg/ha). Neke sorte su osetljive na ovaj herbicid. U ovom periodu mogu da se upotrebe i Frontier super (1,2-1,4 l/ha), suzbija veliki i mali muhar, divlji sirak iz semena, štir, pomoćnicu i dvornik, zatim Stomp 330-E i drugi na bazi pendimetalina (4-5 l/ha) koji uništavaju muharike, divlji sirak iz semena, pepeljugu, štir. Racer 25-EC i Resent 25-EC (2-4 l/ha) uništavaju gorušicu, štir, i pepeljugu. Sencor WG-70 i ostali na bazi metribuzina najbolje deluju kada su korovi visoki 2-3 centimetra. Kiša ne sme da padne osam sati posle završenog prskanja. Basagran i drugi preparati na bazi bentazona primenjuju se kada krompir izraste petnaestak centimetara, a uništavaju gorušicu, čičak, prilepaču, dvornik i palamidu. Tarot 25-WG sprečava rast divljeg sirka iz semena i rizoma, muharike, štir i gorušicu, a za dobro delovanje neophodan je okvašivač i koristi se dok krompir ne preraste 20 centimetara. Leopard 5-EC, Fusilade forte, Sunce, Select super – uništavaju divlji sirak posle nicanja, uključujući i onaj koji se razvija iz rizoma. Tretira se kada su sirak, ali i drugi uskolisni korovi u fazi tri do pet listova.

Foto: Pixabay

Korenasto povrće – šargarepu, paštrnak, peršun, celer, koji se gaje na većim površinama, takođe valja osloboditi korova. Posle setve a pre nicanja šargarepe mogu se primeniti Afalon tečni ili Galolin mono (2 l/ha), koji sprečavaju nicanje jednogodišnjih širokolisnih korova. Ovim preparatima mogu da se prskaju i parcele kada ovo povrće formira tri do četiri prava lista, u dozi od 1,5 litara. Dozvolu za uništavanje jednogodišnjih i višegodišnjih travnih korova u zeleni imaju Select super (0,8 l/ha), Nikas (1,2 l/ha), Rafal 120 (2 l/ha). Prska se posle nicanja povrća. Paštrnak je nešto osetljiviji na herbicide, a koriste se isti kao za šargarepu. Ovi herbicidi obezbeđuju čist usev i na njivama pod peršunom.
U crnom luku primena herbicida uslovljena je načinom proizvodnje da li je iz semena ili arpadžika. Posle setve a pre nicanja, na parcelama pod ovim povrćem mogu da se koriste Stomp 330-E, Agrostomp 330-E, Zanat i Zanat EW, Pendisav 330-EC, Dost 330-EC (4-6 l/ha) i Stomp aqua (2,5-3 l/ha) koji uništavaju jednogodišnje uskolisne (travne) i širokolisne korove. Posle nicanja, ili kada gajene biljke imaju tri do četiri lista, može da se upotrebi Goal (0,3-0,75 l/ha), koji uništava iste grupe korova kao i prethodni. Starane 250 i Bonaca EC (0,5-1 l/ha) suzbijaju tatulu, pomoćnicu, čičak, pirevinu, a prska se kada usev ima tri-šest a korovi dva-pet listova. Ako na parceli na kojoj se proizvodi luk za glavice ima palamide tada je neophodno upotrebiti Lontrel 100 (1,2 l/ha), a prska se posle nicanja(iz semena ili arpadžika) ili rasađivanja. Ukoliko dominiraju jednogodišnji i višegodišnji travni korovi, njivu „čiste“ Select super (0,8 l/ha), Nikas (1,2 l/ha), Rafal 120 (2 l/ha)., a koriste se posle nicanja luka.

Od lisnatog povrća kod nas se najviše gaje kupusnjače, a proizvode se najčešće iz rasada. Pre rasađivanja kupusa primenjuje se Stomp 330-E (4-5 l/ha), Zanat i Zanat EW (5 l/ha), Lentagran (2 kg/ha), a prska se kada korovi niknu a ne prerastu četiri lista. Pre rasađivanja efikasni su Stomp aqua (2,5-3 l/ha), i Devrinol 45-F (2-4 l/ha) koji se inkorporira. Ako posle rasađivanja počnu da niču, korovi se mogu uništiti Butisanom 400-SC (2-2,5 l/ha) i Goalom (2-3 l/ha). U vreme primene zemljište mora biti vlažno. Fusilade forte i Sunce (0,8-1,3 l/ha) suzbijaju divlji sirak i muharike kada niknu. Kada su korovi u fazi tri do pet listova efikasno ih uništavaju Fusilade forte, Pantera 40-EC i Sunce. Doza zavisi od uzrasta i vrste korova.

S.M.

Dobro jutro broj 540 – April 2017.