Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Obavezan zimski pregled voćnjaka

Obavezan zimski pregled voćnjaka

795

U ovom periodu, kad miruje vegetacija, treba obaviti zimski pregled voćnjaka, jer je moguća pojava bolesti i štetočina. Verko Kačarević, zaštitar i voćar iz Vinče kod Topole, kaže da sada treba pregledom utvrditi da li ima jaja crvene voćne grinje u zasadima jabuka, a u kruškama kruškine buve.

„Krajem ovog meseca obavezno, a pogotovu ako temperature budu više, može se očekivati pojava prvih jaja kruškine buve. Kada  i ako se uoče treba odmah reagovati i obaviti prvi tretman. Preporučuju se dve kombinacije. Prva je kombinacija mineralnog ulja i sumpornih preparata, a druga kaolina i sumpornih preparata“, navodi zaštitar Verko Kačarević.

Tretmanom se sprečava da kruškina buva polaže jaja na mestima, na granama, koja su zaštićena mineralnim uljima ili kaolinom. Pošto je rezidba voća uveliko u toku, to je i prilika da domaćini obave preglede i utvrde stanje voća. Kačarević kaže da su voćnjaci i vinogradi u Šumadiji generalno u dobroj kondiciji, bez obzira što su decembarske temperature bile iznad proseka.

„Treba obratiti pažnju kakve će temeprature biti u februaru. A on je već na pragu. Ako opet bude toplog talasa pojedino koštičavo voće može da krene, doći će do pucanja pupoljaka i infekcije. Pogotovu to može da se dogodi kod kajsije i nekih novih sorti breskve i nektarine. U tom slučaju odmah treba obaviti zaštitu“, kaže Kačarević.

Krajem prošlog meseca na području Jagodine savetodavci za voćarstvo upozorili su da su u pojedinim zasadima jabuke uočene kolonije krvave vaši. Zaštita se sprovodi mineralnim uljima. Preporučuje se da se insekticid nanosi četkom na čitavu koloniju vaši.

Tekst i foto: Biljana Nenković