Насловна РАЗНО Obazrivo s orezivanjem voća zbog mraza

Obazrivo s orezivanjem voća zbog mraza

341

Kraj zime je i vegetacija se budi. U martu, temperatura kolebljiva, a kod voćara neizvesnost. Da li će mraz i ove godine kao u prethodne dve sezone obrati kajsiju. Pad temperature odgovara ratarskim usevima a dobro bi došle i padavine.

U voćnjaku kažu proizvođači uvek ima posla. Orezuju se jabuke, trešnje, šljive, ali kod kajsije oprez, jer najavljena niska temperature u narednom periodu bi mogla oštetiti pupoljke, koji samo što nisu cvetali.

Kod ostalih koštičavih vrsta, pre svega šljive koja će malo kasnije da cveta, sada je krajnji rok za sprovođenje hemijskih mera zaštite, dok za jabuku još ima vremena. Kada je reč o ratarskoj proizvodnji, u Vojvodini uljana repica se u zavisnosti od roka setve nalazi u fazama razvoja listova do početka porasta u stablo. Aktuelna je zaštita useva.

Stručnjaci savetuju da se prilikom obilaska parcela pod uljanom repicom pažljivo pregledaju biljke, jer kakao je to priroda uredila, ove štetočine ako se uznemire, prave se da su mrtve, padaju na zemljište i teško ih je uočiti.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay