Obazrivo sa zagrevanjem

Zagrevanje je proces koji seme štiti od mnogih bolesti, povećava snagu klijanja, a ovim postupkom kod nekih biljaka postiže se povećanje broja ženskih cvetova, kao recimo kod krastavca. Seme može da se zagreje u tankom sloju u rerni, na ploči peći ili u toploj vodi. Važno je voditi računa da se ne pregreje i da klicu ne uništi visoka temperatura. Šargarepa, kupus, luk mogu da izgube klijavost na temperaturama iznad 40 stepeni Celzijusa, krastavac i paradajz do 50. Temperaturu do željenog nivoa treba postepeno povećavati, jer i naglo zagrevanje može da uzrokuje smanjenje klijavosti. Zagrevanjem se seme gotovo potpuno oslobađa patogena, a preporučuje se za semena kupusa, plavog patlidžana, paradajza, repe. Kod kuće je termičku obradu semena najlakše uraditi u termos flašama u koje se ulije topla voda, a seme se potapa u tu vodu u kesicama od platna ili gaze, zavisno od njegove veličine. Čim se izvadi iz termosa, seme se odmah potapa u hladnu vodu u trajanju 3 do 4 minuta. Zagrevanje semena može da se obavi i na nižoj temperaturi 25 do 28ºC tokom mesec dana.

Piše: Svetlana Mujanović

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18