Obezbedite ventilaciju u košnicama tokom jula

• Pošto su temperature u ovom periodu prilično visoke, u košnici treba obezbediti dobru ventilaciju.

• Ose i stršljenovi se ubrzano umnožavaju pa ih treba uništavati svim raspoloživim sredstvima koja su neškodljiva za pčele. Potreban je veliki oprez i zbog grabeža.

• Uspešno uzgojene i proverene matice sada treba uvesti u društva i pripremiti ih za nastupajuću glavnu količinsku pašu – suncokret.

• Svi berači gljiva treba da imaju na umu da se na mestima na kojima rastu lekovite gljive nalaze i otrovnice. Lekovitim gljivama najsličnije su muhara, zelena i bela pupavka, olovasta rudoliska, pokunjena rudoliska i slične. Svaku novopronađenu, malo sumnjivu gljivu, pre nego što se stavi u ceger, valja dobro pregledati.

• U julu su hrastove i grabove šume  pune jestivih gljiva. Među njima su i manje poznate poput grmače, medenjače, puze… Sakupljaju se i zeke, a šume su pune i šampinjona.

• Uklanjaju se precvetali cvetovi  ruža i drugog baštenskog cveća kao što su salvije, zevalice, dragoljub…

• Većina grmova je u cvetu i gde god je to moguće, čim precvetaju, uvenule cvetove treba ukloniti da bi grmovi i dalje plenili lepotom.

• Mogu da se sakupljaju hrastov lišaj, beli i crni slez, kamilica, smilje, miloduh, list bršljana, timijan, rastavić, bosiljak divlji i pitomi, majkina dušica, cvet lipe, velebilje, hajdučka trava, kantarion, breza, kokotac, žalfija, bunika, pelin, divlja ruža, kopriva, nana, lavanda…

Tekst: Svetlana Mujanović

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime