Насловна РАЗНО ОБИЧАЈИ

ОБИЧАЈИ

39
Foto: Shutterstock

Петак, 11. септембар, Усековање главе Светог Јована Крститеља – Усековање, један од два празника Јована Претече, а у народу се назива још и Свети Јован Главосек, по томе пто је свецу одрубљена глава. Усековање се строго постило, а у Горњој Јасеници се једноничило, или се јело бело грожђе. И у околини Бољевца могло се јести бело грожђе, јер се веровало да тако свецу зарастају ране.

У народу се на овај не раде тежи послови и нарочито се води рачуна да се не ради ништа око семења. Пази се на који је дан пало Усековање, па ако је то понедељак, на пример, онда сваког понедељка у години избегавају да се баве семеном, и тако до следеће године. У неким селима се договоре да се орање започне сутрадан по Светом Јовану и одреде ко треба да први почне.

Понедељак, 14. септембар, Дуговеки Симеон – први столпник – У народу постоји веровање да Симеон Столпник живи на једном дрвеном стубу. Тај стуб целе године нагриза црв, па таман кад стигне да га прегризе, Свети Симеон дрво залије и оно се ослободи црвоточине. У народу се верује да на Дан Симеона Столпника ваља засејати жито или отпочети сетву. У Горњој Пчињи су најпре у сетви бацали жито које је тога дана попрскано водицом и благословено у цркви. Овај дан се у неким крајевима слави и као орачка слава уз коју се наздравља са речима „Нек помага наша орачка слава, дубоко орали, високо жњејали“.

Понедељак, 21. септембар, Рођење Пресвете Богородице – Мала Госпојина  – у народу се још назива Мала Госпођа или Мала Богородица и спада у један од највећих заветних празника.

Мала Госпојина означавала је време од кога су почињали орање и сетва озимих усева. У неким селима у Банату о Малој Госпојини била је сточарска свечаност, позната као овновска свадба, када су на салашима пуштани овнови међу овце. Да би било што више женских јагањаца, претходно су на овновима пројахивале девојчице. Верује се да биље убрано између Велике и Мале Госпојине има посебна лековита својства, а да јаја из тога периода могу целе године остати свежа па се зато остављају за насад; пилићи излежени у ове дане биће добре носиље. У многим насељима овог дана се одржавају сабори и панађури.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us