Obnavljanje sitne divljači u Vojvodini

U narednom periodu, u Deliblatskoj peščari kao i u nekim drugim delovima Vojvodine, intenzivno će se raditi na uvećanju populacije sitne divljači što je jedan od preduslova za razvoj lovnog turizma.

Pre svega, potrebno je povećati broj poljskih zečeva koji su u mnogim lovištima na biološkom minimumu.

„Zec je najatraktivnija vrsta divljači. Najveći prihodi od taksi u onom zlatnom dobu lovoturizma 70. ih I 80.ih godina prošlog veka, su se odnosili na lov zeca“ rekao je Željko Sušac predsednik lovačkog Saveza Vojvodine i direktor šumskog Saveza Banat-Pančevo.

„Ono što je apsurdno i nedopustivo je danas da se u 40 odsto lovišta Vojvodine zec nalazi na biološkom minimumu.

U planu je da se narednih godina u lovištima Vojvodine u značajnoj meri uveća matični fond poljskih zečeva, kaže Sušac.

„Svake godine bi se naseljavalo oko 2. 5 hiljade jedinki u 55 lovišta, sa 4o jedinki, u srazmeri polova jedan naprema jedan, što bi značilo u narednih 10 godina oko 10 hiljada jedinki koje bi se naselile na teritoriji APV. Uvoz bi se radio iz Mađarske.

Na uvećanju populacije zečeva biće angažovani lovni stručnjaci iz Srbije, Mađarske, Italije i Rumunije.

U planu je povećanje proizvodnje fazanske divljači. Cilj je bolji prihod lovnog turizma koji je kod nas godišnje oko 5 miliona evra dok Mađarska prihoduje više od milijardu evra a Hrvatska više od 180 miliona evra.

Preduslov za povećanje fonda divljači je i pošumljenost koja je u Pokrajini svega 7 odsto. Potrebno je staništa divljači sa sadašnjih 3000 hektara pod šumom duplirati i na tome će se raditi u narednom periodu kažu u Lovačkom savezu Vojvodine.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime