Насловна АРХИВА OBNOVA DRUŠTAVA BEZ MATICE

OBNOVA DRUŠTAVA BEZ MATICE

Сви изграђени матичњаци се изрежу, подњача добро очисти и дода тестирана матица из резерве

1974
Фото: Pixabay

Kada pčele ne unose cvetni prah, slabije izleću, nemaju straže na letu i mile po prednjoj strani košnice, treba proveriti da li imaju maticu. Posle otvaranja, ako se čuje neobično zujanje, ta sumnja biće potvrđena. Ovakvo stanje traje sve dok se ne pojavi tzv. lažna matica.

Na koji način se ovaj problem može rešiti?

Prvo treba pregledati saće u plodištu i pronaći nove matičnjake. Ako je matica nestala dok je leglo bilo u stadijumu jaja i trodnevnih larvi, pčele mogu da odneguju tzv. prisilnu maticu. U tom slučaju uočiće se nekoliko matičnjaka, čak na više okvira u plodištu, pa treba uneti rezervnu maticu. Dva sata pre dodavanja, svi matičnjaci se izrežu i podnjača dobro očisti.

Međutim, kada u plodištu nema prisilnih matičnjaka, a pčele pokazuju karakteristične znake odsustva matice, dodaje se kontrolni okvir s leglom u stadijumu jaja i najmlađih larvi, a na satonoši beleži datum kada je to urađeno. Okvir se posle tri dana pažljivo podiže i proverava da li ima započetih matičnjaka. Ako se uoče, znači da je društvo bez matice. Svi izgrađeni matičnjaci se izrežu i doda plodna matica iz rezerve.

Odvojiti starije od mladih

Poznato je da samo starije pčele (sabiračice) napadaju unetu maticu, naročito u periodu bez paše.

Da bi se to izbeglo, prvo treba odvojiti stare od mladih. Naime, košnica bez matice pomeri se malo dalje, s letom okrenutim na suprotnu stranu, a na njeno mesto postavi se nova, istog tipa i boje. Pčele koje se vraćaju s paše, umesto u staru, uletaće u novu košnicu.

Posle jedan do dva časa u prvoj, premeštenoj košnici neće ostati skoro ni jedna stara pčela, već samo mlade koje još ne izleću. To je pravi trenutak da se doda sparena, testirana matica (bez kaveza). Međutim, pre toga treba je brzo uroniti u pola čaše mlake vode i meda, a potom pustiti kroz poletaljku ili na satonošu okvira u plodištu. Zatim se ova košnica vrati na staro mesto, a novopostavljena pomeri i na njoj leto širom otvori. Sve pčele koje su se tu okupile, počeće da preleću u svoje staro društvo, u kojem je sada matica. Ispražnjena košnica se na kraju ukloni.

Uz pomoć kaveza

Neki sojevi pčela u određeno doba godine, posebno u periodu bez paše, ne prihvataju maticu. Ovaj problem može se rešiti uz pomoć kaveza od letvica, žičane mreže i lesonita, dovoljno velikog da pčele nesmetano prolaze između okvira sa saćem i mreže. U kavez se postave dva okvira sa zrelim leglom, a iznad njih malo meda i cvetnog praha. Na okvirima ne sme biti starih pčela. Potom se pusti matica i kavez namesti u sredinu plodišta.

Posle dva-tri dana ukloni se poklopac s kaveza i omogući mešanje starih i mladih pčela, koje ne napadaju maticu, čak je dobro prihvataju. Starije će to učiniti posle izvesnog vremena, kad uoče da se ona slobodno kreće i polaže jaja.

Nekoliko dana kasnije kavez se izvadi, a u međuprostor dodaju okviri s praznim saćem ili satnim osnovama. Matica je sigurno prihvaćena, što može da se zaključi po ponašanju pčela. Izbor načina dodavanja zavisi od tipa košnice, vremenskih uslova, vrste i kvaliteta paše.

M.M.

Dobro jutro broj 540 – April 2017.