Obuke iz oblasti organske proizvodnje

Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje, Serbia Organika uz podršku GIZ projekta za razvoj privatnog sektora u Srbiji organizuje treninge iz oblasti organske proizvodnje namenjene osoblju Regionalnih razvojnih agencija i lokalnih samouprava iz sektora poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Sa skoro petnaest godina iskustva u razvoju organske proizvodnje, Serbia Organika je inicirala veliki broj aktivnosti i organizovala brojne obuke sa ciljem da se sektor organske proizvodnje unapredi na svim nivoima, da se ona promoviše i da se novi proizvođači motivišu da se uključuju u organsku proizvodnju. Ovo je posebno važno za male proizvođače kojima je ovaj tip proizvodnje ekonomski isplativiji, a organska hrana polako postaje sve prepoznatljivija i traženija i na domaćem tržištu.

Cilj projekta koji podržava GIZ projekat za razvoj privatnog sektora u Srbiji je da se značaj i potencijal organske proizvodnje kao i njeni principi promovišu i približe stanovništvu na lokalnom i regionalnom nivou u čemu su Regionalne razvojne agencije i lokalne samouprave od izuzetnog značaja. Polaznici će nakon obuke steći znanje o standardima organske proizvodnje, o zakonodavnom i institucionalnom okviru, o merama podsticaja organskoj proizvodnji, i biće prvi kontakt novim proizvođačima koji ulaze u organsku proizvodnju, ali i onima koji su već sertifikovani ili su na putu da to postanu. Sa druge strane, proizvođači će imati mogućnosti da dobiju sve potrebne informacije o organskoj proizvodnji na jednom mestu.

Prva obuka će održati u Nišu 15 . aprila 2022. godine u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom Jug.

Druga obuka će se odžati u Zaječaru 19. aprila 2022. godine u saradnji sa RARIS – Regonalnom agencijom za razvoj istočne Srbije.

Ostale obuke će biti organizovane tokom maja 2022. godine

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime