Насловна ВЕСТИ Очекује се 3,5 милиона тона пшенице и седам милиона тона кукуруза

Очекује се 3,5 милиона тона пшенице и седам милиона тона кукуруза

47

– Србија ове године очекује жетву од 3,5 милиона тона пшенице и у случају повољних метео услова кукуруза нешто више више од седам милиона тона – изјавила је помоћница министра пољопривреде Ведрана Илић.

Србија има и значајну производњу сунцокрета, шећерне репе и соје, напоменула је Илићева и додала да тренутно имамо довољно хране за сопствене потребе, али и за цео регион и традиционалне купце.

Србија је један од 10 највећих произвођача житарица, као и један од највећих произвођача малине, шљиве, јабуке и другог воћа, што може значајно допринети побољшању светске производње хране, рекла је Илићава која је видео везом учествовала крајем прошле седмице на министарској конференцији у Берлину у оквиру скупа земаља Г7.

– Нашу спремност на сарадњу и помоћ показали смо кроз многе активности до сада, али је вероватно најважнија од њих иницијатива Отворени Балкан, која помаже развоју целог Западног Балкана и најважнији је регионални пројекат за Србију. Иницијатива која тренутно укључује Србију, Северну Македонију и Албанију је отворена и доступна свима који желе да се придруже – поручила је Илићева, објавило је Министарство пољопривреде.

Добросуседски и билатерални односи су, истакла је, кључни за економски просперитет. Указала је на значај унапређења прехрамбеног система и да је Србија посвећена на путу ка ЕУ.

– Доказ томе је и отварање “зеленог“ кластера (4) у преговорима о приступању ЕУ у децембру 2021. године, што је након усвајања нове методологије нови корак ближе чланству – рекла је Илићева.

Нагласила је потребу да се искористи снага знања и да се побољшају прехрамбени системи како би обезбедили сигурну храну, приступачну за све, а истовремено чувајући природне ресурсе и борећи се против климатских промена, применом и развојем најбољих пољопривредних пракси, побољшањем система дистрибуције хране и смањењем бацања хране.

Учесници министарске конференције су позвани да предузму даљу заједничку акцију у свим овим областима и да се придруже Глобалној алијанси за безбедност хране (ГАФС) која је покренута у Берлину 18. и 19. маја ове године.

Извор: Танјуг

Фото: Pixabay