Očekuje se pad prinosa kukuruza

Usev kukuruza loše podnosi visoke temperature i sušu. Biće smanjen kvalitet i prinos, a stručnjaci upozoravaju na povećanu mogućnost pojave aflatoksina, kao i sušne 2012. godine.

Dovoljno je da se prođe Vojvodinom i da se vidi izgled useva kukuruza, koji je uvio lišće, pa da se shvati težina situacije na njivama. Kako objašnjava stručnjak na novosadskom Institutu za ratarstvo i povrtarstvo Goran Bekavac, kukuruz se brani od suše.

„Tako se kukuruz bori protiv suše, međutim kada počnu i donji listovi da „podgorevaju“, onda znamo da je deficit padavina toliki da će se on definitivno ozbiljno odraziti na prinos kukuruza“ rekao je Bekavac.

Prema njegovim rečima, smanjenje prinosa nije jedini problem koji donose suša i visoke temperature.

„Na ovakvim vremenskim uslovima opasnost od aspergilusa, gljive koja produkuje aflatoksin, raste“.

Ako u narednih dve do tri sedmice temperatura bude niža, a usev kukuruza dobije dovoljno padavina, moguće je da se usev donekle oporavi.

Svakako će se ovaj toplotni talas odraziti na kvalitet i rod kukuruza ove godine, ali koliki će tačno biti pad prinosa, za sada je teško proceniti, zaključuje Goran Bekavac.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno