Ocenjivanje rakija- uzorke uzimaju iz prodavnica

U organizaciji Regionalne asocijacije proizvođača rakije „Šumadijska rakija“ najavljeno je „Treće Šumadijsko ocenjivanje kvaliteta voćnih rakija“ koje će biti održano u Kragujevcu od 24. do 28. novembra. Na ocenjivanje su pozvani svi registrovani proizvođači jakih alkoholnih pića iz cele Srbije, a po prvi put ocenjivaće se sprovesti prema izmenjenim kriterijumima. Uzorci za ocenjivanje u originalnim pakovanjima preuzimaće se iz maloprodajnih i ugostiteljskih objekata.

Prema rečima Gorana Mijailovića, predsednika Regionalne asocijacije proizvođača rakije „Šumadijska rakija“, očekuje se više od 100 prijava iz cele Srbije, a važna novina je da uzorke neće dostavljati vlasnici destilerija, koji se prijavljuju na ocenjivanje, već se oni biti uzimani iz prodajnih objekata.

„Ovakav način uzorkovanja pružiće najobjektivniju sliku o kvalitetu voćnih rakija i najrealniji uvid u kvalitet koji se nalazi na tržištu. Rakije će po prvi put ocenjivati dve nezavisne komisije. Prva ekspertska i druga sastavljena od somelijera, barmena i blogera. Nagrade za najbolje ocenjene voćne rakije biće dodeljene na „Drugom Šumadijskom festivalu rakije “ koji će se održati 11. decembra ove godine u Kragujevcu, izjavio je Goran Mijaijlović.

Voćne rakije su sve traženije i sve popularnije na domaćem, ali i na inostranom  tržištu. Srbija i posebno Šumadija imaju veliki potencijal u ovoj proizvodnji. To je kao poslovnu šansu do sada prepoznalo 24 udružena proizvođača iz ovog regiona, čijoj je šljivovici Ministarstvo poljoprivrede priznalo geografsku oznaku „Šumadijska šljivovica“. Ocenjivanje će  biti održano u Vinsko-rakijskom habu u Kragujevcu u Kući Đure Jakšića.

Biljana Nenković

Foto: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18