Svako od nas voli da namaže krišku hleba, palačinku ili da nafiluje kore od torte slatkim namazima. Dok se jedni opredeljuju za čokoladne, drugi su više naklonjeniji voćnim varijantama. To je brza, slatka i ukusna poslastica koju svi mi konzumiramo.
Svi se slažemo da su uvek ukusniji, izdašniji i jeftiniji domaći namazi nego kupovni, iz prodavnice. Ali kada nemate mogućnosti za pravljenje svakojakih namaza, odlični su oni iz privatnih firmi.

Jedan od poznatijih je i “Lešnikovac” iz poljoprivrednog gazdinstva Gajić iz Divaca, kod Valjeva.
– Bavimo se proizvodnjom i gajenjem lešnika i od tog njih pravimo namaze. Naš lešnik je testiran na pesticide i ne sadrže ih. U ponudi imamo lešnik puter, lešnik puter sa medom i cimetom, beli i crni krem u varijanti gde je zaslađen sa kokosovim šećerom, organskim ili sa prirodnim zaslađivačima, pistać lešnik krem i badem lešnik krem. Naglašavam da belog šećera nema, ali ima organski kokosov šećer. Naš namaz se najviše koristi za palačinke, za vafle, neko ih stavljaj u smutije, za kaše, torte, a najslađi je na komadu hleba – započinje priču za “Dobro jutro” Radmila Gajić ispred “Lešnikovca”, napominjući da su proizvodi sa krančom.

– Zanimljivo je što mi puter lešnik meljemo malo krupnije i taj kranč u komadićima je za nas ukusniji. Od toga pravimo namaze kranč. Ljudi naše namaze vole da konzumiraju i jednom kada neko kupi našu teglicu namaza, obavezno se vraća po još. Jedan od najpopularnijih je kranč namaz od pistaća i lešnika. Procedura je da se prvo samelju orašasti plodovi, a zatim se dodaju pod određenim temperaturama pojedini sastojci. Ali ne smem da vam otkriva koji su to sastojci jer to je naš recept (smeh). Dok nismo došli to takvog recepta, mnogo smo eksperimentisali. Tada smo našli tehnologa koji nam je rekao na kojim temperaturama mora sve da se radi da bi proizvod bio stabilan i od tada na taj način proizvodimo. Znači uberemo lešnik, pa ga osušimo, pečemo, meljemo i onda kreće proizvodnja – otkriva naša sagovornica.

U velikom izboru raznoraznih namaza primetili smo i interesantne čokolade, a jedna od njih je đanduja čokolada.
– Nijedna naša čokolada u procesu proizvodnje nije prešla 45 stepeni Celziujusa. Što se tiče đanduje to je čokolada koja se pravi sa kakaom puterom, kakao prahom, sa kokosovim šećerom, i sa organskom pastom lešnika, ustvari nugatom.

Od Radmile saznajemo da su u planu da namazi budu egzotičniji i ukusi neobičniji sa dodavanjem nekih začina, a sastojke će, kaže, uvoziti iz inostranstva. Ostaje nam da vidimo šta će novo izaći iz kuhinje “Lešnikovca”.
Tekst i foto: Dijana Maksimović