Od lipe i sirup i liker

Lipa nije samo za čaj, od nje se mogu napraviti i sirup i liker. Za to je lipu potrebno brati kada su cvetovi potpuno otvoreni i brati samo cvetove.

– Za pravljenje sirupa i likera od lipe beru se samo cvetovi i to potpuno otvoreni i, za razliku od čaja, bez listova. Sirup, odnosno sok na rastvaranje pravi se po sličnom principu kao onaj od zove. Cvetove nikako ne treba prati – naglasila je Milica Rajčević, iz okoline Kragujevca, koja pravi sok i liker od lipe.

Za zovu se cvetovi broje, a za lipu se mere. Na jednu šaku cvetova stavlja se kilogram šećera, dva do tri oljuštena limuna i litar vode. Kome je lakše, u jedan dlan može da stane 30-ak cvetova. Cvetove treba preliti vodom, malo izgnječiti i ostaviti da odstoje 24 sata. Sutradan procediti kroz gazu, dodati šećer i limun. Nakon još 24 sata sirup sipati u čiste staklene flaše. Služi se razblažen i rashlađen. Ko ima med, može da napravi zdraviju verziju ovog soka – kaže Milica.

– Sok može i da se kuva, kako bi se osigurao duži rok trajanja i to oko tri minuta od momenta ključanja. A, liker se pravi tako što se napravljeni sirup pomeša sa neutralnom rakijom, poput lozovače ili votkom u jednakoj razmeri i doda se po želji narendana korica pomorandže – dodaje naša sagovornica.

Piše: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18