Lipa nije samo za čaj, od nje se mogu napraviti i sirup i liker. Za to je lipu potrebno brati kada su cvetovi potpuno otvoreni i brati samo cvetove.
– Za pravljenje sirupa i likera od lipe beru se samo cvetovi i to potpuno otvoreni i, za razliku od čaja, bez listova. Sirup, odnosno sok na rastvaranje pravi se po sličnom principu kao onaj od zove. Cvetove nikako ne treba prati – naglasila je Milica Rajčević, iz okoline Kragujevca, koja pravi sok i liker od lipe.
Za zovu se cvetovi broje, a za lipu se mere. Na jednu šaku cvetova stavlja se kilogram šećera, dva do tri oljuštena limuna i litar vode. Kome je lakše, u jedan dlan može da stane 30-ak cvetova. Cvetove treba preliti vodom, malo izgnječiti i ostaviti da odstoje 24 sata. Sutradan procediti kroz gazu, dodati šećer i limun. Nakon još 24 sata sirup sipati u čiste staklene flaše. Služi se razblažen i rashlađen. Ko ima med, može da napravi zdraviju verziju ovog soka – kaže Milica.
– Sok može i da se kuva, kako bi se osigurao duži rok trajanja i to oko tri minuta od momenta ključanja. A, liker se pravi tako što se napravljeni sirup pomeša sa neutralnom rakijom, poput lozovače ili votkom u jednakoj razmeri i doda se po želji narendana korica pomorandže – dodaje naša sagovornica.
Piše: Biljana Nenković
