Crne ribizle su šampioni u sadržaju vitamina C, ali blagodati za telo donose, ne samo bobice, već i listovi od kojih se priprema čaj. Izvor su vitamina C, sadrže i tanine i fitoncide. Za pripremu čaja koriste se i osušeni listovi, zgnječeni ili celi. Ne menjaju ukus niti korisna svojstva tokom sušenja, ni kada se izmrve. Najbolje vreme za sakupljanje listova je početak cvetanja. U ovom periodu biljka ima najveću koncentraciju hranljivih sastojaka i vitamina. Treba ga sakupljati po suvom sunčanom vremenu. Važan korak u pripremi je pravilno sušenje. Da biste to uradili, raširite ih na čistoj i suvoj površini, van direktne sunčeve svetlosti, povremeno ih okrećući dok ne počnu da se lome, a posle ih čuvajte u platnenim kesama ili staklenim teglama zatvorenim poklopcem. Mogu se koristiti naredne dve – tri godine, a posle se moraju baciti.

Čaj se priprema tako što se 200 ml vode uspe u posudu i sačeka da proključa. Doda se 5-6 listova crne ribizle, posuda pokrije i ostavi da listovi ključaju nekoliko minuta. Bez skidanja poklopca, uklonite posudu sa šporeta i sačekajte dok se čaj ne ohladi. Pije se bez šećera ili meda.
Ovaj čaj se posebno preporučuje osobama koje imaju problema s čirevima i gastritisom, a normalizuju rad organa za varenje i poboljšavaju apetit. Pomoći će i u normalizaciji krvnog pritiska, očistiti i ojačati zidove krvnih sudova i smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara. Pozitivno deluje i na kožu, podmlađuje i usporava proces starenja.
Redovna konzumacija umanjuje verovatnoću razvoja dijabetesa i smanjuje šećer u krvi.
U pijenju ovog čaja valja biti umeren, jer višak može izazvati probleme s bubrezima i prouzrokovati dehidrataciju.
Zbog toga ne pijte više od 5 šolja dnevno. Ne bi trebalo da ga piju osobe s hepatitisom, čirevima na želucu, gastritisom, povećanim zgrušavanjem krvi ili kiselinom želučanog soka.
Piše: Svetlana Mujanović



