Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО ОД ЛУКОВИЦЕ ДО ЛЕПЕ ЛАЛЕ: Сунце буди перене

ОД ЛУКОВИЦЕ ДО ЛЕПЕ ЛАЛЕ: Сунце буди перене

939
Фото: Pixabay

Да би из луковица процветале лепе лале, пре свега, треба одабрати сунчано место и пропусно земљиште. Земљиште за садњу луковица треба припремити тако што се прекопа на дубину ашова, растури хумусно ђубриво, земља добро иситни и на крају изграбуља, о чему смо већ писали.

Подсећамо да је сама садња  једноставна уколико се набави садилица која направи савршену рупу и извади земљу. Луковице можемо садити и лопатицом. Прво је потребно да се  направе све рупе, па се тек онда постављају  луковице. Уколико имате групу мањих луковица можете да их посадите у специјалну пластичну корпу и касније их извадите.

Луковица се сади на дубину од око 15 центиметара, односно најмање два пута већу од ње саме. Размак између луковица, такође, треба да буде њихова двострука ширина. На дно ископане рупе се прво стави слој песка, ризла или ситан шљунак. После садње луковице треба залити да би се земља слегла и истиснуо ваздушни џеп. Када се посаде, треба их покрити малчем, или боровим иглицама, лишћем, сламом – да би се заштитиле од смрзавања.

Црне лале уз беле и – жуте

Основно правило за биљке ниског раста је да је најбоље садити их по ивицама леја, док се високе биљке саде у средини или задњем делу дворишта. Ко нема велики број луковица, малу групу не треба густо да посади. У башти не би требало садити мање од 15 луковица лала. Комбиновање боја је, ипак, најважније код лала, јер уз мало маште и неколико правила могу да се постигну невероватни ефекти.

Постоји неколико правила или предлога које треба поштовати, све остало је ствар личног доживљаја и избора боја. На пример, ружичасте лале (попут дупле анжелике) не треба садити у друштву белих, јер тако нежне боје не долазе до изражаја. Такође, све  популарније црне лале (краљица ноћи, звездана ноћ или лабрадор) неће изазвати никакав ефекат уколико стоје саме, а у друштву белих делују предвидиво. Црне лале треба садити уз жуте!

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us