Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Biljčice prave vitaminske bombice

Biljčice prave vitaminske bombice

1863

Svetski trend uzgoja mikrobilja polako, ali sigurno širi se u Srbiji, pa je ova „super hrana“ postala „hit“ među mladima koji sve više praktikuju zdrave stilove života.

Pojedini trgovinski lanci i prodavnice zdrave hrane prepoznali su potrebe potrošača pa se na rafovima specijalizovanih marketa mogu pronaći male biljke koje u sebi sadrže izuzetno visok nivo hranljivih materija.

Mikrobilje je vrlo mlado povrće, visoko oko 5 do 10 centimetara, punog, vrlo često intenzivnog i aromatičnog ukusa uzrokovanog koncentrisanim sadržajem hranjivih sastojaka. Raste u raznim bojama i teksturama, a ukus varira od neutralnog do pikantnog, blago kiselog ili čak gorkog, u zavisnosti od vrste. Gaji se na supstratima (korenjacima, tkanju, vati, kamenu) razmnožava i razvija u obliku tankih, nežnih stebala i listova. Obično se koristi u gurmanskoj kuhinji i u svrhu dekoracije jela. Mikrobilje može da bude različitih vrsta, uključujući bosiljak, rukolu, crni i beli trip, kres, ljutu papričicu. Zbog svoje izrazite arome i vizuelnog efekta, mikrobilje se često koristi u raznim kuvarskim kreacijama i gurmanskim jelima.

Prepoznajući njihovu vrednost, sve veći broj ljudi i kod nas i u svetu ih upotrebljava kao dodatak svojoj ishrani kao veoma zdrav i nutritivno bogat izvor hranljivih materija koje pored gradivnih osobina imaju i vrlo blagotvorne zdravstvene efekte, te ih ljudi koriste i prilikom lečenja i oporavka i od najtežih bolesti.

Kozumiranje mikrobilja i povrća je generalno povezano sa manjim rizikom od mnogih bolesti, zahvaljujući velikoj količini vitamina, minerala i korisnih biljnih jedinjenja koja sadrže mnogostruko više nego odrasle biljke iste vrste.

Ovo bilje može smanjiti rizik od mnogih bolesti. Jedan od mnoštva primera koliko su hranjive materije koncentrisane u mikrobilju ilustruje i činjenica da 50 grama mikrobilja brokolija ima istu količinu sulforafana (detoksifikujući izotiocijanat za koji se smatra da je antikancerogena supstanca) kao u jednom kilogramu zrelog brokolija, ukazuje Nenad.

Mnogo je načina da se mikrobilje uključi u ishranu, kao dodatak salatama, prilog jelima, sendvičima. Takođe, može se dodavati u smutije i sokove. Sok od ječmene trave popularan je primer soka od mikrobilja. Trend u svetu je da se od mikrobilja proizvode i razni suplementi, medicinski i kozmetički preparati. Mikrobilje je vrlo pogodno i za individualno uzgajanje, jer se može gajiti na raznim mestima, uključujući na otvorenom, u plastenicima, pa čak i na prozorskoj dasci. Sve više ljudi se odlučuje da mikrobilje uključuje u svoju ishranu time što počinje da ga samostalno proizvodi.

Kako da sami gajite mikrobilje?

Kod uzgajanja mikrobilja kod kuće, važno je da je seme obavezno netretirano (po mogućstvu organski proizvedeno) i da se odaberu rastući medijumi (supstrati) koji su deklarisani i u čiji sastav se može pouzdati.

Potrebna je posuda, kvalitetno seme i dobar medijum za rast, pravilno osvetljenje – bilo sunčevo ili veštačko osvetljenje (led lampa, temperatura boje svetla od 6000 K), idealno za 12-16 sati dnevno.