Насловна ТЕМЕ ПЧЕЛАРСТВО Од природе за нас и вас

Од природе за нас и вас

835

Tрадиција пчеларства у породици Мирковић из Руме, преносила се кроз генерације дуже од једног века. Баве се искључиво пчеларством, прерадом и производњом препарата на бази меда, а слоган им је – Од природе и нас за вас. Радећи на квалитету и одржавајући традицију и старински начин производње, за сваки препарат су након испитивања добили и одобрење за дистрибуцију од Министарства пољопривреде. Здраве и корисне производе овог газдинства представио нам је власник Миленко Мирковић,  који је поред стандардних – ливадског, багремовог, липовог, сунцокретовог меда, истакао и интересантне „златне“ теглице, односно одређене врсте мешавина:

Бронхи мед – Мешавина меда са наном, мајчином душицом, жалфијом, подбелом. Употребљава се код бронхитиса и астме, ублажава надражај на кашаљ, олакшава дисање, подстиче избацивање густог бронхијалног секрета.

Мед са шипком – Хладним пасирањем шипка и мешањем са медом сви вредни састојци остају сачувани. Ова мешавина јача срчани мишић, спречава артеросклерозу, прехладу, бактеријске и вирусне инфекције, штити од грипа и смањује умор.

Мед за анемију – Коприва као једна од најлековитијих биљака богата гвожђем, у мешавини са медом јача крв и помаже код недостатка енергије.

Мед за простату – Представља мешавину меда и бундевиног семена, бундевиног уља, полена и прополиса. Помаже код увећане простате, упале бубрега или бешике, цревних паразита, за избацивање сувишне воде из организма.

Шумски мед или медљика – То је посебна врста меда која постоји код нас у Србији, наиме са храстовог листа излази нектар који биљне ваши не једу и ту слуз пчеле узимају и доносе у кошницу. Пчелари морају да ваде тај мед из кошнице зато што је он најштетнији за пчеле јер не могу да га сваре, а најбољи и најквалитетнији је за људе.

Мед за штитну жлезду – У килограм багремовог меда стављају 40 младих зелених ораха величине нокта, после 40 дана на сунцу, ораси пусте свој јод, добију тамну боју и специфичан укус и арому. Делује код свих проблема са штитном жлездом, помаже обнову ћелија, код тегоба узрокованих климаксом, гојазности, а прочишћава јетру, желудац и крв.

Поред ових мешавина, породица Мирковић прави разне врсте мешавина на бази меда, полена, прополиса, матичног млеча и ти препарати регенеришу метаболичке и друге функције организма. Повољно утичу на  срце, коштано ткиво, реуматске тегобе, побољшавају памћење и концентрацију и помажу код психичке исцрпљености.

– Напоменућу да је супруга задужена да вади саће и пергу, а они су драгоцени за јачање имуног система. Посебно истичем пергу, која је ферментисан поленов прах, и моја препорука је да се узима дневно једно зрнце под језик и да се топи у устима. Не смеју да је користе једино деца до три године старости и алергични на поленов прах – објашњава нам Миленко Мирковић. А где има меда, ту обично има и ракије са медом. Тако се ово пчеларско домаћинство већ двадесетак година, бави и производњом медоваче за коју користе ракију од јабуке. – Преферирам јабуку, зато што је најнеутралнија и не може да уништи арому меда када се помешају. Добија се дестилацијом јабуке, меда и воде, и због тога је то старински начин прављења, некада није ни било шећера да се прави ракија. Медовача је добра за циркулацију, побољшава апетит и варење. Може да се пије расхлађена као аперитив или као главно пиће. Знате ли зашто сви странци воле и цене нашу ракију?  Па зато што је од воћа – уз осмех закључује Миленко Мирковић.