Насловна ТЕМЕ ПЧЕЛАРСТВО Od prirode za nas i vas

Od prirode za nas i vas

1107

Tradicija pčelarstva u porodici Mirković iz Rume, prenosila se kroz generacije duže od jednog veka. Bave se isključivo pčelarstvom, preradom i proizvodnjom preparata na bazi meda, a slogan im je – Od prirode i nas za vas. Radeći na kvalitetu i održavajući tradiciju i starinski način proizvodnje, za svaki preparat su nakon ispitivanja dobili i odobrenje za distribuciju od Ministarstva poljoprivrede. Zdrave i korisne proizvode ovog gazdinstva predstavio nam je vlasnik Milenko Mirković,  koji je pored standardnih – livadskog, bagremovog, lipovog, suncokretovog meda, istakao i interesantne „zlatne“ teglice, odnosno određene vrste mešavina:

Bronhi med – Mešavina meda sa nanom, majčinom dušicom, žalfijom, podbelom. Upotrebljava se kod bronhitisa i astme, ublažava nadražaj na kašalj, olakšava disanje, podstiče izbacivanje gustog bronhijalnog sekreta.

Med sa šipkom – Hladnim pasiranjem šipka i mešanjem sa medom svi vredni sastojci ostaju sačuvani. Ova mešavina jača srčani mišić, sprečava arterosklerozu, prehladu, bakterijske i virusne infekcije, štiti od gripa i smanjuje umor.

Med za anemiju – Kopriva kao jedna od najlekovitijih biljaka bogata gvožđem, u mešavini sa medom jača krv i pomaže kod nedostatka energije.

Med za prostatu – Predstavlja mešavinu meda i bundevinog semena, bundevinog ulja, polena i propolisa. Pomaže kod uvećane prostate, upale bubrega ili bešike, crevnih parazita, za izbacivanje suvišne vode iz organizma.

Šumski med ili medljika – To je posebna vrsta meda koja postoji kod nas u Srbiji, naime sa hrastovog lista izlazi nektar koji biljne vaši ne jedu i tu sluz pčele uzimaju i donose u košnicu. Pčelari moraju da vade taj med iz košnice zato što je on najštetniji za pčele jer ne mogu da ga svare, a najbolji i najkvalitetniji je za ljude.

Med za štitnu žlezdu – U kilogram bagremovog meda stavljaju 40 mladih zelenih oraha veličine nokta, posle 40 dana na suncu, orasi puste svoj jod, dobiju tamnu boju i specifičan ukus i aromu. Deluje kod svih problema sa štitnom žlezdom, pomaže obnovu ćelija, kod tegoba uzrokovanih klimaksom, gojaznosti, a pročišćava jetru, želudac i krv.

Pored ovih mešavina, porodica Mirković pravi razne vrste mešavina na bazi meda, polena, propolisa, matičnog mleča i ti preparati regenerišu metaboličke i druge funkcije organizma. Povoljno utiču na  srce, koštano tkivo, reumatske tegobe, poboljšavaju pamćenje i koncentraciju i pomažu kod psihičke iscrpljenosti.

– Napomenuću da je supruga zadužena da vadi saće i pergu, a oni su dragoceni za jačanje imunog sistema. Posebno ističem pergu, koja je fermentisan polenov prah, i moja preporuka je da se uzima dnevno jedno zrnce pod jezik i da se topi u ustima. Ne smeju da je koriste jedino deca do tri godine starosti i alergični na polenov prah – objašnjava nam Milenko Mirković. A gde ima meda, tu obično ima i rakije sa medom. Tako se ovo pčelarsko domaćinstvo već dvadesetak godina, bavi i proizvodnjom medovače za koju koriste rakiju od jabuke. – Preferiram jabuku, zato što je najneutralnija i ne može da uništi aromu meda kada se pomešaju. Dobija se destilacijom jabuke, meda i vode, i zbog toga je to starinski način pravljenja, nekada nije ni bilo šećera da se pravi rakija. Medovača je dobra za cirkulaciju, poboljšava apetit i varenje. Može da se pije rashlađena kao aperitiv ili kao glavno piće. Znate li zašto svi stranci vole i cene našu rakiju?  Pa zato što je od voća – uz osmeh zaključuje Milenko Mirković.