Od rezidbe zavisi rod i kvalitet voća

U gornjomilanovačkom kraju voće se uzgaja na skoro 2.800 hektara, najviše šljive, potom jabuke, kruške, višnje. Voćari su nastavili sa zimskim radovima, pre svega rezidbom, od koje kažu dosta zavise rod i kvalitet voća.

Žilovići se voćarstvom intenzivno bave poslednjih godina. Gaje šljive, dunje, višnje i kupine. Posla sada imaju dosta jer je, posle đubrenja i zaštite, jedan od važnih koraka rezidba.

„Da se biljka oformi za rod i to da ne bude preterano ni grana suviše rodnih. Ostane sitna. Ovako uglavnom budu kvalitetniji plodovi“, kaže Miroslav Žilović, voćar iz Lipovca.

U jednom danu planiraju da orežu 750 stabala u zasadu višnje na 90 ari. Majstori kažu da je, pored iskustva, potrebno znanje u tom poslu.

„Treba znati svaku sortu i jabuke i kruške i višnje. Treba poznavati dobro da bi mogao da odradiš rezidbu pravilno. Ako se ne odradi pravilno, mnogo se ošteti voćka i mnogo boluje posle, a dok se to  regeneriše treba vremena“, objašnjava Pero Stevanetić, rezač voća.

Sledi prolećna zaštita, prihrana i obrada zemljišta. Iako je lepo vreme, stručnjaci Instituta za voćarstvo Čačak kažu da sa radovima u zasadima jagodastog voća ne treba žuriti.

Voćari koriste svaki dan za radove koji su sada predviđeni po kalendaru. Uz savete struke, za dobar rod, kažu, važno je angažovati i stručnu radnu snagu.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18