Насловна РАЗНО Od rezidbe zavisi rod i kvalitet voća

Od rezidbe zavisi rod i kvalitet voća

329
Loša rezidba

U gornjomilanovačkom kraju voće se uzgaja na skoro 2.800 hektara, najviše šljive, potom jabuke, kruške, višnje. Voćari su nastavili sa zimskim radovima, pre svega rezidbom, od koje kažu dosta zavise rod i kvalitet voća.

Žilovići se voćarstvom intenzivno bave poslednjih godina. Gaje šljive, dunje, višnje i kupine. Posla sada imaju dosta jer je, posle đubrenja i zaštite, jedan od važnih koraka rezidba.

„Da se biljka oformi za rod i to da ne bude preterano ni grana suviše rodnih. Ostane sitna. Ovako uglavnom budu kvalitetniji plodovi“, kaže Miroslav Žilović, voćar iz Lipovca.

U jednom danu planiraju da orežu 750 stabala u zasadu višnje na 90 ari. Majstori kažu da je, pored iskustva, potrebno znanje u tom poslu.

„Treba znati svaku sortu i jabuke i kruške i višnje. Treba poznavati dobro da bi mogao da odradiš rezidbu pravilno. Ako se ne odradi pravilno, mnogo se ošteti voćka i mnogo boluje posle, a dok se to  regeneriše treba vremena“, objašnjava Pero Stevanetić, rezač voća.

Sledi prolećna zaštita, prihrana i obrada zemljišta. Iako je lepo vreme, stručnjaci Instituta za voćarstvo Čačak kažu da sa radovima u zasadima jagodastog voća ne treba žuriti.

Voćari koriste svaki dan za radove koji su sada predviđeni po kalendaru. Uz savete struke, za dobar rod, kažu, važno je angažovati i stručnu radnu snagu.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay