Od uvoznika do proizvođača

U vreme skupe hrane za životinje, veoma je bitno u tovnom govedarstvu odabrati rasu koja ima dobre proizvodne karakteristike.

U ataru Subotice, farmer Miroslav Kiš opredelio se za rasu limuzin i zadovoljan je izborom.

„Mi smo se 2018. godine opredelili za ovu rasu kada su proglašene mere podške, odnosno subvencija kupovini kvalitetnih priplodnih grla, prvi uvoz posle mnogo godina. Od tada smo ih nabavljali svake godine, i sada već imamo 120 grla“ rekao je Kiš.

Kiš u ovome nije više sam, ima desetak proizvođača koji su uvezli ovakva grla i udružili se kao odgajivači limuzin rase te pokušavaju da od amatera da postanu robni proizvođači.

„Kao takvi smo evo proizveli i prve junice za domaće, ali i inostrano tržište. Imamo zainteresovane kupce sa područja Severne Makedonije i BIH za sada. – kazao je Kiš.

On je optimista da će se ovaj posao razvijati na području Srbije jer mi imamo pašnjake, proizvođače biljnih kultura, senaže, infrastrukturu i ljude, u sistemu „krava –tele“ imaju budućnost.

„Početak ovog posla je mogućnost da onaj ko nije prezadužen i ko ima već neku kreditnu istoriju da započne ovu proizvodnju, moje je mišljenje da će za dve godine imati proizvod koji će sam sebe isplaćivati“ savet za početnike je je Kiša.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18