Odgajivači prasadi u Kikindi obustavljaju proizvodnju

Usled visoke cene stočne hrane, odgajivači prasadi u Kikindi obustavljaju proizvodnju, jer ostvaruju gubitke. Kao najveći problem ističe se skupa hrana za životinje, a niska otkupna cena žive vage.

Zoran Konstantinov iz Kikinde desetak godina se bavi stočarstvom. Na godišnjem nivou proizvodio je desetak krmača i 150 prasadi, kao i veći broj tovljenika. Posle decenije rada, obustavio je proizvodnju i ispraznio obore. Razlog prestanka proizvodnje jeste veoma skupa cena stočne hrane koja iznosi oko 40 dinara za kilogram, ali i niska otkupna cena svinja. Za proizvodnju krmače potrebno mu je oko 700 kilograma hrane što je u ovom momentu, kaže, poptuno neisplativo.

„Kada se 40 dinara za kilogram hrane pomnoži sa 700 kilograma dođe se do cifre od 28.000 dinara, pa kada se još dodaju dodatni troškovi za nerasta i veterinara, krmača košta 30.000 dinara. Cena praseta je 3.000 dinara po komadu. Dakle, treba da prodam deset prasadi da bih bio na pozitivnoj nuli“ – kaže Zoran Konstantinov, stočar iz Kikinde.

Ni drugi kikindski stočari poput Dalibora Kovačevića, ne vide pozitivnu računicu, pogotovo u tovu, pa se opredeljuju za proizvodnju prasadi.

„Proizvodim prasiće za klanje i na to sam se bazirao i ispod 300 dinara ne dam, jer ako kupci nude 250, onda neka kupe u drugim prodavnicima, ja znam koliko moje zdravo prase košta“ – dodaje Dalibor Kovačević, stočar iz Kikinde.

Jedan od razloga što je Konstantinov obustavio proizvodnju jeste i niska otkupna cena prasadi.

„Za 250 dinara koliko nam nude za prasad jednostavno nemam računicu. Prema mojim računima, potrebno je da prase košta 300 dinara samo da bih bio na pozitivnoj nuli. Prema tome, ne vidim nikakvu zaradu i prestao sam da se bavim ovim poslom“ – nadovezao se Konstantinov.

Kao dodatni problem, kikindski stočari vide u tome što se kupci više ne odlučuju na domaće proizvode, već se kupovina svela po marketima. Takođe, retko ko se odlučuje da otvori farmu, tako da je na području Kikinde svega desetak svinjara sa godišnjom proizvodnjom oko 200 krmača i nekoliko hiljada prasadi.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18