Насловна ВЕСТИ Одлагање опасног пољопривредног отпада

Одлагање опасног пољопривредног отпада

19
HPIM0164.JPG

Уочи сезоне појачане примене хербицида и пестицида на њивама питање које се намеће је: како правилно одлагати употребљене амбалаже? Неретко оне заврше на ободима њива у каналима или депонијама, иако спадају у опасан отпад који загађује животну околину

Амбалаже од пестицида и хербицида спадају у опасан отпад који је неопходно правилно третирати. Након употребе потребно је да их пољопривредници одлажу на посебан начин до доласка оператера задуженог за њихово преузимање.

Маја Судимац, руководилац саветодавне службе Института Тамиш каже: „Флаша од пестицида мора се 3 пута испрати и одложити у одређене џамбо вреће које се смештају у део газдинства који није доступан деци, осталим члановима газдинства и који је под кључем“.

Оператери једно време нису радили. Делимично и због тога овакав отпад одлаган је на ободима њива, депонијама и у каналима загађујући животну околину.

Сада су оператери поново доступни, кажу у Институту Тамиш, а пољопривредници ће директно склапати уговоре са њима.

Немања Петровић, пољопривредник из Старчева каже: „Када дођу пролећни месеци када се више користи хемија и када су интензивна прскања накупи се доста такве амбалаже. Раније се одвозила једном годишње, што је мало. Сада ће ово бити боље зато што ће моћи свако да комуницира са фирмом која ће преузимати отпад и када се организују 2-3 пољопривредника или позив иде преко удружења, овакав отпад моћи ће да се одвози и више пута годишње.“

То би требало да смањи количину отпада који завршава далеко од очију јавности, али не и од природе наносећи јој немерљиву штету.

Извор: РТВ

Фото: Freeimages