Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Odlična ponuda na vranjskim pijacama i pred Božićnji post

Odlična ponuda na vranjskim pijacama i pred Božićnji post

255

U vreme Božićnjeg posta vranjske pijace iznova ožive. Taj period u godini najviše vole pijačni prodavci jer unapred znaju da će imati dobar promet. Zato su se i ove godine potrudili da svojim mušterijama ponude kvalitetno voće i povrće, od koga će spremati hranljive obroke tokom trajanja posta.

Trgovci kažu da se u tom periodu najviše traže pasulj i krompir čija cena se kreće od 400 do 500, odnosno 80 do 100 dinara za kilogram. Podjednako je tražena i suva paprika, osušena na niz. Prodavci koji prodaju ovu vrstu paprike ističu da se od nje prave najukusnije posne punjene paprike, koje se u vranjskom kraju smatraju pravim delikatesom.

„Njih mahom kupuju ljudi koji mesečno ostvaruju dobra primanja. Oni znaju  o kakvoj kvalitetnoj hrani je reč i zato za jedan niz bez problema izdvajaju od 800 do 1.000 dinara “, kaže jedan od njih.

Oni koji poste i ove godine će svoje obroke dopunjavati salatom i jelima spremljenim od kupusa. Proizvođači su ovo povrće ponudili u ogromnim količinama, a njegova cena se kreće od 25 do 30 dinara za kilogram, a za one koji ga kupuju na veliko ona je još manja i kilogram staje svega 18 dinara. Na tezgama još uvek ima dosta paprike i paradajza. I dok kilogram paprike staje od 150 do 200 dinara, cena pradajza pada tako da se kilogram ovog povrća može pazariti za samo 120 dinara.

Uz ovo povrće prodavci svojim kupcima nude i grožđe odličnog kvaliteta po ceni od 250, ali i očišćene orahe od 1.000 dinara za kilogram. Imaju i odličnu ponudu kikirikija i sobinskih koštana koje prodaju od 400 do 500 dinara.

“Cenu kikirikija nismo menjali pune tri godine, a koštani koštaju isto kao i prošle godine”, tvrde prodavci ističući da je kupovna moć stanovništva niska i da zbog toga cene neće u skorije vreme korigovati.

Sličnu priču smo čuli i od prodavca pastrmke, koji nam je rekao da kilogram ribe prodaje po staroj ceni od 700 dinara i da kupci kod njega mogu da je naruče i u svežem stanju. Cene ribe nisu povećane ni u tamošnjim odlično snabdevenim ribarnicama. Tako je i u “Petnik- u”, najsnabdevenijoj ribarnici u gradu, gde kupci prema rečima Saše Tomića, i dalje mogu da kupe oslića po ceni od 400 do 590 dinara za kilogram. Zaposleni u ovoj ribarnici za svoje kupce obavljaju i uslužno prženje ribe po ceni od 200 dinara. Ovde zainteresovani kupci mogu pazariti i filete soma, girice i škarpinu koja košta 830 dinara za kilogram, ali i oradu, brancina, dimljenog šarana uprkos tome što se njihove cene kreću od 1.700 do 1.800 dinara po kilogramu.

“Od skoro u ponudi imamo i kotlete lososa po ceni od 1.100 dinara”, ističe Tomić.

Gordana Nastić