Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Одлична понуда на врањским пијацама и пред Божићњи пост

Одлична понуда на врањским пијацама и пред Божићњи пост

128

У време Божићњег поста врањске пијаце изнова оживе. Тај период у години највише воле пијачни продавци јер унапред знају да ће имати добар промет. Зато су се и ове године потрудили да својим муштеријама понуде квалитетно воће и поврће, од кога ће спремати хранљиве оброке током трајања поста.

Трговци кажу да се у том периоду највише траже пасуљ и кромпир чија цена се креће од 400 до 500, односно 80 до 100 динара за килограм. Подједнако је тражена и сува паприка, осушена на низ. Продавци који продају ову врсту паприке истичу да се од ње праве најукусније посне пуњене паприке, које се у врањском крају сматрају правим деликатесом.

„Њих махом купују људи који месечно остварују добра примања. Они знају  о каквој квалитетној храни је реч и зато за један низ без проблема издвајају од 800 до 1.000 динара “, каже један од њих.

Они који посте и ове године ће своје оброке допуњавати салатом и јелима спремљеним од купуса. Произвођачи су ово поврће понудили у огромним количинама, а његова цена се креће од 25 до 30 динара за килограм, а за оне који га купују на велико она је још мања и килограм стаје свега 18 динара. На тезгама још увек има доста паприке и парадајза. И док килограм паприке стаје од 150 до 200 динара, цена прадајза пада тако да се килограм овог поврћа може пазарити за само 120 динара.

Уз ово поврће продавци својим купцима нуде и грожђе одличног квалитета по цени од 250, али и очишћене орахе од 1.000 динара за килограм. Имају и одличну понуду кикирикија и собинских коштана које продају од 400 до 500 динара.

“Цену кикирикија нисмо мењали пуне три године, а коштани коштају исто као и прошле године”, тврде продавци истичући да је куповна моћ становништва ниска и да због тога цене неће у скорије време кориговати.

Сличну причу смо чули и од продавца пастрмке, који нам је рекао да килограм рибе продаје по старој цени од 700 динара и да купци код њега могу да је наруче и у свежем стању. Цене рибе нису повећане ни у тамошњим одлично снабдевеним рибарницама. Тако је и у “Петник- у”, најснабдевенијој рибарници у граду, где купци према речима Саше Томића, и даље могу да купе ослића по цени од 400 до 590 динара за килограм. Запослени у овој рибарници за своје купце обављају и услужно пржење рибе по цени од 200 динара. Овде заинтересовани купци могу пазарити и филете сома, гирице и шкарпину која кошта 830 динара за килограм, али и ораду, бранцина, димљеног шарана упркос томе што се њихове цене крећу од 1.700 до 1.800 динара по килограму.

“Од скоро у понуди имамо и котлете лососа по цени од 1.100 динара”, истиче Томић.

Гордана Настић