PARAĆINSKI 10. SALON VINA

U Paraćinu je danas održan 10. Salon vina, jedan od najznačajnijih vinskih događaja u Pomoravskom okrugu. Bilo je prisutno više od 70 izlagača iz cele Srbije, od Vojvodine do juga Srbije, a medjunarodni karakter dale su vinarije iz Italije, Madjarske i Crne Gore.

Organizatori ove tradicionalne manifestacije su Vinski viteški red ,,Steva Pisar 1804“ i Turistička organizacija Paraćina. Osim izlagačkog dela, održano je i ocenjivanje vina autohtonih sorti pod nazivom ,,Samo naše“. Za ocenjivanje je poslato oko 130 uzoraka vina, a ocenjeno je više od 70. Proglašeni su pobednici u tri kategorije.

Najbolje ocenjeno vino na Salonu vina u kategoriji belih vina je italijanski rizling vinarije Šijački iz Banoštora, sa 93,67 poena, U kategoriji rozea, najbolje je bilo vino Gorana Hrvačevića iz Jovca, sa 87,33 poena a u kategoriji crvenih vina, zlatna diploma pripala je vinariji Vujić iz Velje Glave.

Salon vina je otvorio predsednik opštine Paraćin Vladimir Milićević koji je istakao da Salon svake godine dobija na značaju i da ga raduje činjenica što se u Rejonu ,,Tri Morave“ u poslednjoj deceniji otvara sve veći broj vinarija.

Ova sajamska manifestacija mnogo znači naročito malim vinarijama jer je to prilika da predstave svoja vina. Medju njima je i Poljoprivredno gazdinstvo braće Stevanović iz Deonice kod Jagodine. Braća Bojan i Milan Stevanović se uzgojem vinove loze i proizvodnjom vina bave već 20 godina, a proizvode bela, roze i crvena vina.

-Od belih imamo rajnski rizling, šardone i tamjaniku, od prokupca pravimo roze, a od crvenih vina bordo kupaža, kaberne sovinjona, kaberne franka i merloa – kaže Bojan Stevanović.

Zoran Popović iz Vlasotinca je po zanimanju profesor fizičkog ali se već 30 godina iz hobija bavi vinogradastvom i vinarstvom. To je već tradicija u njegovoj porodici jer je još deda Svetozar Popović pravio vina po kojima je ovaj kraj poznat. Svako domaćinstvo u Vlasotincu ima vinograd.

-Ja na oko jedan hektar imam nove zasade sorti marselan, kaberne frank, tamjanika, sila i merlo. Pre četiri godine sam to zasadio i ove godine očekujem malo bolju berbu. Najviše se ponosim prokupcem, to je naša autohtona sorta. Taj vinograd jer star sigurno 100 godina.  U starom dedinom podrumu godišnje proizvedem oko 1.500 litara vina – kaže Popović.

Pokrovitelj Salona vina je opština Paraćin.

Jelena Lukić

ODRŽAN 10. SALON VINA U PARAĆINU

U Paraćinu je danas održan 10.Salon vina, jedan od najznačajnijih vinskih događaja u Pomoravskom okrugu. Bilo je prisutno više od 70 izlagača iz cele Srbije, od Vojvodine do juga Srbije, a medjunarodni karakter dale su vinarije iz Italije, Madjarske i Crne Gore.

Organizatori ove tradicionalne manifestacije su Vinski viteški red ,,Steva Pisar 1804“ i Turistička organizacija Paraćina. Osim izlagačkog dela, održano je i ocenjivanje vina autohtonih sorti pod nazivom ,,Samo naše“. Za ocenjivanje je poslato oko 130 uzoraka vina, a ocenjeno je više od 70. Proglašeni su pobednici u tri kategorije.

Najbolje ocenjeno vino na Salonu vina u kategoriji belih vina je italijanski rizling vinarije Šijački iz Banoštora, sa 93,67 poena, U kategoriji rozea, najbolje je bilo vino Gorana Hrvačevića iz Jovca, sa 87,33 poena a u kategoriji crvenih vina, zlatna diploma pripala je vinariji Vujić iz Velje Glave.

Salon vina je otvorio predsednik opštine Paraćin Vladimir Milićević koji je istakao da Salon svake godine dobija na značaju i da ga raduje činjenica što se u Rejonu ,,Tri Morave“ u poslednjoj deceniji otvara sve veći broj vinarija.

Ova sajamska manifestacija mnogo znači naročito malim vinarijama jer je to prilika da predstave svoja vina. Medju njima je i Poljoprivredno gazdinstvo braće Stevanović iz Deonice kod Jagodine. Braća Bojan i Milan Stevanović se uzgojem vinove loze i proizvodnjom vina bave već 20 godina, a proizvode bela, roze i crvena vina.

-Od belih imamo rajnski rizling, šardone i tamjaniku, od prokupca pravimo roze, a od crvenih vina bordo kupaža, kaberne sovinjona, kaberne franka i merloa – kaže Bojan Stevanović.

Zoran Popović iz Vlasotinca je po zanimanju profesor fizičkog ali se već 30 godina iz hobija bavi vinogradastvom i vinarstvom. To je već tradicija u njegovoj porodici jer je još deda Svetozar Popović pravio vina po kojima je ovaj kraj poznat. Svako domaćinstvo u Vlasotincu ima vinograd.

-Ja na oko jedan hektar imam nove zasade sorti marselan, kaberne frank, tamjanika, sila i merlo. Pre četiri godine sam to zasadio i ove godine očekujem malo bolju berbu. Najviše se ponosim prokupcem, to je naša autohtona sorta. Taj vinograd jer star sigurno 100 godina.  U starom dedinom podrumu godišnje proizvedem oko 1.500 litara vina – kaže Popović.

Pokrovitelj Salona vina je opština Paraćin.

Jelena Lukić

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar