Održana Futoška kupusijada

Tradicionalna etno–manifestacija „Kupusijada“ održana je po 23. put u centru Futoga, a čast da je otvori pripala je gradonačelniku Novog Sada Milanu Đuriću. „Kupusijada“ predstavlja jedinstvenu manifestaciju, jer je u centru pažnje brend Srbije „Futoški kupus“, autohtona sorta kupusa kakva se uzgaja i prerađuje u tom naselju.

– Uvek nam je drago da dođemo na „Futošku kupusijadu“, jer je to naš ponos, brend Futoga, Novog Sada i države Srbije. Trebalo je mnogo truda, borbe, znanja i ulaganja da se ona stavi na mapu novosadskih manifestacija i da traje 23 godine. Divan je osećaj prošetati glavnom ulicom koja, iz godine u godinu, postaje sve uža, jer je sve više izlagača i posetilaca, a nadam se da ćemo naredne godine imati još veću posećenost. Ničega ne bi bilo da nije onih vrednih poljoprivrednika koji su svojim umećem decenijama stvarali ovaj brend. Treba da budemo ponosni na „Kupusijadu“ i na ljude koji su izgradili njenu prepoznatljivost. Grad Novi Sad će, kao i do sada, nastaviti da podržava ovu manifestaciju i poljoprivrednike koji se bave organskom proizvodnjom i zdravom hranom. Želim svima da se lepo provedu i uživaju i da se kući vrate ne samo sa lepim utiscima, već i raznovrsnim domaćim proizvodima – naglasio je gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić.

Ova tradicionalna manifestacija predstavlja privredne potencijale Futoga, lokalne običaje i turističku ponudu naselja, a potencira proizvodnju zdrave hrane u zdravoj životnoj sredini. Akcenat gastronomskog dela je na pripremanju jela od „Futoškog kupusa“, uz bogat kulturno-zabavni i edukativni program. Organizatori su MZ Futog, KC „Mladost“ Futog, Udruženje „Futoški kupus“, Poljoprivredna škola sa Domom učenika i osnovne škole iz Futoga, a pokrovitelj je Grad Novi Sad.

Foto: Grad Novi Sad

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18