Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Održano Savetovanje voćara majevičke regije

Održano Savetovanje voćara majevičke regije

229

Šesto stručno savetovanje voćara majevičke regije održano je u Omladinskom centru u Brčkom. Predavanja su održali eksperti za voćarstvo iz Srbije i BiH. Glavni fokus savetovanja bio je na unapređenju voćarske proizvodnje u majevičkoj regiji kroz primenu savremenih metoda.

– Osim edukativnog cilj nam je da što više zbližimo voćare majevičke regije i da sa svojim prinosima budu po količinama konkurenti voćarima kada je izvoz u pitanju, u regionu – rekao je za BN televiziju Savo Lukić koordinator u Voćnom klubu Brčko.

Predavanja su održali priznati stručnjaci čije su teme obuhvatale nove hibride voćnih sorti, primena precizne poljoprivrede u voćarstvu, upravljanje bolestima i tehnike navodnjavanja.

– S obzirom na iskustvo koje imamo u Srbiji kada je u pitanju voćarska proizvodnja, gde je ostvareno značajno povećanje proizvodnje u odnosu na 2000. godinu, izneo sam podatke koje su to voćne vrste, koje su to sorte, koje su podloge i koje tehnologije koje se mogu primeniti ovde i koje će dati najbolje rezultate s obzirom na agroekološke uslove. Prvo se moraju znati agroekološki uslovi i onda prilagoditi odgovarajuća voćna vrsta i sorta – rekao je, za BN televiziju, Zoran Keserović profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, dobitnik priznanja za pomoć u razvoju voćarstva majevičke regije.

Foto: Dobro jutro i Voćni klub Brčko