Održavanje zasada jagode

Nega jagoda na foliji najčešće podrazumeva i prihranjivanje preko lišća (folijarna prihrana), i to u 4 do 5 navrata tokom vegetacije. Zaliva se orošavanjem (veštačkom kišom) ili površinski, sistemom kap po kap. Međuredni prostor čisti se od korova, a kasnije se postavlja i malč (najčešće pšenična slama).

Đubrenje

Azot i kalijum predstavljaju dva najvažnija hranljiva elementa koji na biljku deluju na taj način što joj povećavaju otpornost prema biljnim bolestima (N) i utiču na čvrstoću plodova, boju, mesnatost (K). Prilikom gajenja jagoda samo se azot i kalijum mogu dodavati naknadno, dok se sva ostala đubriva dodaju kod pripreme zemljišta za sadnju. Ako se ustanovi i značajan nedostatak gvožđa, on se dodaje u zemlju.

Preporučeno je korišćenje startnih đubriva, i to prema uputstvima proizvođača. Korišćenjem ovih đubriva omogućićete akumulaciju suve materije u tkivu biljke i otpornost na zimske uslove, kvalitetan razvoj korena i kvalitetniji rod jagoda u prolećnoj vegetaciji.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18