Насловна РАЗНО Оговор пољопривредника Министарству

Оговор пољопривредника Министарству

454

УЈЕДИЊЕНА УДРУЖЕЊА ПОЉОПРИВРЕДНИКА СРБИЈЕ

Иницијатива за опстанак пољопривредника Србије

Удружење пољопривредних произвођача Суботице

Савез удружења пољопривредника Баната

Удружење пољопривредника Арадац

Поштовани,

Поводом вашег дописа од 15.11.1023.

Суштина робне берзе је да свако произведено зрно берзанске робе МОРА проћи кроз берзански систем.

То је једини начин да се елиминишу монополи и установи меродаван однос понуде и тражње.

Такође, иако министарство тврди да такав Закон постоји, недостатак правилника који уређује област онемогућава његову примену у потпуности.

Захтевамо да се примена Закона у потпуности примени на све учеснике на тржишту, од произвођача до крајњег купца, да се установи институт терминске продаје (фјучерси), слободне трговине путем хартија од вредности (робни запис), подршка пословних банака и фондова.

Од Владе захтевамо потпуну имплементацију Закона и очекујемо у најкраћем могућем року да нам достави предлог примене тог Закона у реалном оквиру, а не само на папиру.

Споразум је јасан „КОЈИ СЕ ОДНОСИ НА ОЛАКШИЦЕ У ВИСИНИ АКЦИЗЕ НА 100 ЛИТАРА ДИЗЕЛ ГОРИВА ПО ХЕКТАРУ ЗА СВЕ УПИСАНЕ ПОВРШИНЕ у Регистру пољопривредних газдинстава“.

Данас је акциза 64,70 дин. Колика ће бити у марту НЕ ЗНАМО.

Како су имплементирани сателитски снимци у нашу законску регулативу не знамо. Очигледно је да су у овом моменту применљиви на обрадивим површинама. Неопходно је да се стање Катастра непокретности као јединог меродавног слаже са сателитским снимцима и обрнуто! Апсолутно се слажемо да сви који су у прекршају буду кажњени није спорно. Међутим да ли се ти снимци примењују једнако за све нпр. ДЕЛТА АГРАР, МРКШИЋЕВИ САЛАШИ, АЛ ДАХРА, МАТИЈЕВИЋ АГРАР итд, као што су примењени на роло-балама у Меленцима. Такође да ли су сателитски снимци који се достављају РГЗ дуже време снимали нелегалне објекте на државном земљишту, као што су штале, шупе… и како су институције одреаговале на исте.

Још један проблем. Није нам појашњено како је решена накнада за одводњавање и како ће се спроводити! У прилогу шаљемо вам извод на којем се јасно види да се од половине 2023. обрачунавала камата за накнаду.

Што се тиче захтева за 2024. исти могу и треба да буду предмет преговора тек када добијемо написмено све спорно кроз акте.

Посебно везано за имплементацију, динамику спровођења: уређења робне берзе са терминском продајом, јавних складишта, компезационог фонда, робних записа и свих осталих елемената.

УЈЕДИЊЕНА УДРУЖЕЊА ПОЉОПРИВРЕДНИКА СРБИЈЕ

Иницијатива за опстанак пољопривредника Србије

Удружење пољопривредних произвођача Суботице

Савез удружења пољопривредника Баната

Удружење пољопривредника Арадац