Ograničen izvoz sirovina radi sigurnosti građana Srbije

Premijerka Ana Brnabić izjavila je u razgovoru sa predstavnicima Udruženja „Žita Srbije“ da je prioritet Vlade da snabdevenost domaćeg stanovništva svim neophodnim namirnicama ostane sigurna u narednom periodu, te da će u skladu sa tim biti dopuštan ograničen izvoz svih sirovina.

Premijerka se juče sastala po drugi put sa predstavnicima „Žita Srbije“, kako bi razgovarali o izvozu žitarica i uljarica, a sastanku je prisustvovao i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, saopšteno je iz kabineta premijerke.

Predstavnici Udruženja pozdravili su odluku Vlade da na prošlonedeljnoj sednici odobri ograničen izvoz pšenice, kukuruza, brašna i rafinisanog suncokretovog ulja. Istakli su da su najveći izazovi sa kojima se u ovom periodu susreću logističke prirode, te da je prioritet da administracija kvota bude što jednostavnija kako bi izvoz bio što efikasniji.

Premijerka je istakla da je prioritet da snabdevenost domaćeg stanovništva svim neophodnim namirnicama ostane sigurna u narednom periodu i da će u skladu sa tim biti dopuštan ograničen izvoz svih sirovina.

Učesnici sastanaka saglasili su se da je zbog toga održavanje ovih sastanaka od izuzetne važnosti, kako bi se pratila kretanja na tržištu i shodno tome kvote za izvoz bile korigovane po potrebi.

U saopštenju podsećaju da prijave za izvoz za mesec maj traju do četvrtka i svi zahtevi podnose se elektronskim putem na mejl adresu zahtevi.izvoz@minpolj.gov.rs. Po zahtevu je moguće tražiti odobrenje za izvoz maksimalno 20 odsto odobrenih količina po grupi proizvoda na mesečnom nivou. U slučaju da izvoznici ne izvezu ili prekorače odobrene količine, narednog meseca neće moći da podnesu zahtev za izvoz.

Najavljeno je da se zahtevi za naredne mesece podnose od 20. do 25. dana tekućeg meseca.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime