Ograničiti širenje izdanaka smokve

Ukoliko se gaji u kontinentalnim krajevima, smokva se prilagođava podneblju, pa joj je i korenov sistem plitak. Zbog toga bi joj trebalo obezbediti dovoljne količine vode. Na našem podneblju uspevaju tri grupe smokava čiji se plodovi razlikuju po boji – zelenožuti, ljubičasti i purpurno crni – ali i po sortama i vremenu zrenja.

Najzastupljenija je bela petrovača, koja se smatra autohtonom, jer potiče iz mediteranskog područja Balkana i najčešća je u našim dvorištima. Iako pripada takozvanim belim smokvama, njeni zreli plodovi su zeleno – žuti, a sa donje strane imaju ljubičastu nijansu. Cenjena je zbog otpornosti, dugovečnosti i sposobnosti prilagođavanja različitim klimatskim uslovima. Već u drugoj godini od sadnje daje prve plodove i berba traje celo leto, sve do jeseni.

Domaća petrovača opstaje dugo, pa čak i bez intenzivnog navodnjavanja ili prskanja. Traži minimalno održavanje, ali treba voditi računa o mestu sadnje, jer se lako i obimno širi sa velikim brojem izdanaka. Izdanke treba uklanjati kako bi stablo izgledalo uredno i kako ne bi nepotrebno odvlačili snagu biljci. Životni vek smokve je između 50 i 70 godina, te je sadnja ovog drveta u dvorištu dobra investicija u uvek sveže i lako dostupne zdrave smokve.

Svaki višak, koji se ne pojede svež sa grane može da se pretovri u ukusno slatko ili džem.

Piše: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime