Насловна ВЕСТИ Океани све топлији

Океани све топлији

19

Светски океани су све топлији, а њихове температуре настављају да расту, показује најновије истраживање објављено у Колораду.

Прошле године су забележене највише температуре океана у историји мерења, што је шеста година заредом како је оборен овај рекорд. Научници наводе да је главни разлог глобално загревање, односно климатске промене.

„Температуре океана неумољиво расту на глобалном нивоу, што је примарни показатељ климатских промена узрокованих људским деловањем“, рекао је климатолог Кевин Тренберт из Националног центра за атмосферска истраживања у Колораду.

Топлије океанске воде утичу на стварање снажнијих олуја, урагана и екстремних падавина, а то повећава ризик од појаве јаких поплава. Загрејана океанска вода се шири према северу и југу те разара гренландске и антарктичке ледене плоче, што пак утиче на пораст нивоа мора.

Океани апсорбирају око трећине угљен диоксида насталог због људских активности због чега долази до њиховог закисељавања. Овај процес уништава коралне гребене који су дом четвртини светског морског живота и извор хране за више од 500 милиона људи, пише Гардијан.

Како се свет загрева због изгарања фосилних горива, крчења шума и других активности, океани преузимају највећи терет додатне топлоте. Океани су тако апсорбовали више од 90 одсто топлоте произведене током последњих 50 година, привремено на тај начин штитећи флору и фауну на копну од изразито високих температура.

Количина топлоте коју упијају океани је огромна. Прошле године је горњих 2.000 метара океана, где се догађа највећи део загревања, апсорбовало 14 зетаџула топлоте више него 2020. Поређења ради, светска годишња потрошња енергије износи приближно 0.5 зетаџула.

Другим речима, количина додатне енергије у океанима је ове године била 145 пута већа од целокупне светске производње електричне енергије.

„Све док не дођемо до нулте емисије штетних гасова, океани ће настављати да се загревају. Наставићемо да рушимо температурне рекорде“, рекао је климатолог Мајкл Мен са Универзитета Пен Стејт.

Дуготрајно загревање океана највише је изражено у Атлантском и Јужном океану, иако треба напоменути да су прошле године рекордно високе температуре забележене и у Средоземном мору.

Извор: РТВ

Фото: Pixabay