Oko 200 đaka raspust provodi u voćnjacima i plastenicima

Učenici prokupačke Poljoprivredne škole „Radoš Jovanović -Selja“ letnji raspust provešće na stručnoj praksi tokom koje će raditi u školskim plastenicima, voćnjacima i na farmi koka nosilja.

Koordinator stručne prakse u toj školi profesor Slobodan Krsmanović rekao je da će tri nedelje nakon završetka školske godine oko 200 od ukupno 400 đaka svih razreda škole imati svakodnevne aktivnosti na školskom poljoprivrednom dobru.

– Imamo četiri plastenika sa povrćem koje je ove godine dobro rodilo i odličnog je kvaliteta. To je isključivo zasluga đaka, koji su vredno radili uz pomoć profesora i tehničkog osoblja škole – rekao je Krsmanović.

On je istakao da su učenici učestvovali u poljoprivrednoj proizvodnji od početka, te da su proizveli i posadili rasad, uglavnom paprike i paradajz, kao i da sada učestvuju u branju i prodaji tog povrća na tezgama u blizini škole.

– Povrće proizvedeno u njihovim plastenicima brzo se rasproda, jer mu je kvalitet odličan, a cena mnogo niža nego na prokupačkim zelenim pijacama – dodao je Krsmanović.

Pored toga, prihode školi donosi i ogledno polje pšenice na 1,2 hektara sa koga će ove godine biti požnjeveno oko četiri tone hlebnog žita. Krsmanović je poručio da će deo brašna biti iskorišće u školskoj pekari za proizvodnju peciva i kolača, dok će višak biti prodat.

Poljoprivredna škola u Prokuplju poznata je po praktičnoj nastavi tokom koje su razvili napredno poljoprivredno dobro u čijem sastavu su i farma od 300 koka nosilja i zasadi od 30 ari pod višnjom, kao i 4,5 hektara pod šljivom.

Krsmanović kaže da ekonomija škole donosi značajna sredstva koja se ulažu u poboljšanje učeničkog standarda i uslova za naučno i stručno usavršavanje kadrova.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime