Насловна РАЗНО Olovna bolest voća

Olovna bolest voća

1161

Prouzrokovač olovne bolesti voća, gljiva Chondrostereum purpureum, polifagna  je štetočina, koja se javlja na preko 150 biljnih vrsta. Najznačaji domaćini su koštičave voćne vrste – šljiva, breskva, kajsija, trešnja, višnja, kao i kruška.

Patogen živi saprofitski (hrani se mrtvom organskom materijom) na drvenastim biljnim ostacima – deblo, grane, koren; odakle se vetrom prenosi na preseke tek orezanih voćaka. Preseci nastali skraćivanjem korena pri sadnji, takođe predstavljaju „ulazna vrata“ za prodor patogena. Pri ostvarivanju zaraze micelija gljive zahvata najpre srž, a zatim i drvenasti deo, širi se kroz grane, luči mikotoksine koji dospevaju u lišće uzrokujući pojavu karakterističnih simptoma. Na početku vegetacije na listu se uočava blaga srebrolika nijansa. Kasnije, u toku leta, intenzitet boje se pojačava i lice lista postaje olovno. Olovna boja se može uočiti na pojedinim granama ili celoj voćki. Kasnije, na zaraženom lišću se zapažaju mrke pege, tkivo nekrotira, lišće se suši, kao i grane na kojima se ono nalazi. Na preseku grana uočava se mrkocrvena nijansa. Patogen se iz grana širi ka deblu. Voćka se postepeno suši.

Mere zaštite:

– Korišćenje zdravog sadnog materijala;

– Izbegavanje krčevina voćaka ili šumskog drveća za podizanje novih zasada;

– Orezivanje grana na kojima se u toku vegetacije uoče simptomi bolesti, odnosno vađenje voćke ukoliko je cela zahvaćena;

– Primena preparata na bazi bakra, nakon obavljene rezidbe.

Simptomi koji se na voću mogu javiti usled slabe dreniranosti zemljišta i poznih prolećnih mrazeva mogu podsećati na olovnu bolest, ali se razlikuje po boji preseka sprovodnih sudova koji u slučaju „lažne olovne bolesti“ ne menjaju boju (presek nije crven).

Piše: Ivanović Marija, PSSS Srbije