Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Opao promet na vranjanskim pijacama

Opao promet na vranjanskim pijacama

302

Otkako im je opao promet prodavci na vranjanskim pijacama svoje tezge zatvaraju već u podne. Na prodaju se žale čak i oni koji ostaju do večeri, misleći da će svoju robu lakše prodati kada nemaju konkurenciju. Lošu prodaju objašnjavaju time da su Vranjanke već završile sa pravljenjem zimnice.

„U baštama više nema povrća. Ovo što se sada nalazi na tezgama su poslednje količine koje ćemo prodati“, kaže jedan od prodavaca.

Da je to tako potvrđuju i kupci koji na tezgama sve teže pronalaze svežu papriku. A i kada je pronađu, većina njih bira onu sitniju za pravljenje šarene salate, koja im je ostala kao poslednja za spremanje. Tu papriku pazare po ceni od 150 do 160 dinara, a uz nju za salatu kupuju i zeleni paradajz, šargarepu i karfiol po ceni od 100 dinara, kao i kupus od 60 do 80 i krastavac po 120 dinara.

Crvena paprika ajvarka još uvek može da se nađe po ceni od 150 do 180 dinara, a vezanka po 250. Cena plavog paradajza iznosi 150, boranije 200, crnog luka, krompira, crvenog paradajza, tikvice 100, kornišona 150 dinara. Cena belog luka je i ove nedelje ista i kilogram staje 700 dinara.

Od skoro se na pijacama može naći i spanać po ceni od 200 dinara za kilogram, a zelena salata po 60 dinara za komad.

Za razliku od povrća na pijačnim tezgama svežeg voća ima u izobilju. Najviše se pazare domaće sorte grožđa, proizvedene u vinogradima vranjanskog kraja, po ceni od 180 do 200 dinara, kao i jabuke koje se prodaju od 80 do 100 dinara za kilogram.

Tekst i foto: Gordana Nastić