Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД Opojni mirisi zrelog leta

Opojni mirisi zrelog leta

466

Priroda je obukla najlepšu, najšareniju odoru, okitila se raznobojnim đinđuvama, opojni mirisi zrelog voća i povrća lebde svuda oko nas. Samo valja pružiti ruku, pobrati plodove svoga rada i sladiti se.

Povrtnjak

Visoke temperature i isušivanje tla dovode i do većih potreba biljaka za vodom, posebno plodovitog, a s obzirom na to da je u julu i vegetacija na vrhuncu, biljkama treba osigurati dodatne količine vode, ali i hranljivih materija. Povrće se zaliva rano ujutro ili u sumrak, kada temperatura nije visoka, jer će u suprotnom doći do uvenuća.

Sada je idealno vreme za berbu paradajza, paprike, krastavca, boranije. Paradajz, krastavac i papriku je važno brati pravovremeno i redovno, kako bi se podstaklo dalje cvetanje, zametanje i dozrevanje novih plodova. Osim njih, tu su i mahune boranije koje takođe valja često brati da bi se zametale mlade. Beru se i tikvice, dinje, kupus, kelj, karfiol, keleraba, praziluk, a vade beli i crni luk, krompir, šargarepa i peršun. Berba graška, za one koji su ga posejali kasnije, privodi se kraju.

Prva polovina ovog meseca idealna je za rasađivanje kasnih kupusnjača, kao što su kelj, karfiol, keleraba i kupus.

U julu se seju krastavci kornišoni kao postrni usev.

Boranija kao postrni usev, seje se najkasnije do polovine jula. Obično se smenjuje s ranim kupusom, graškom, lukom srebrenjakom ili salatom.

Neposredno posle priprema zemljišta iza strnih žita, graška, boranije, salate ili luka, seje se cvekla.

Rotkva se takođe seje u ovom mesecu, a dobri predusevi su grašak, boranija, spanać i salata, dok su kupusnjače loši. Seje se od sredine jula.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us