Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД Опојни мириси зрелог лета

Опојни мириси зрелог лета

101

Природа је обукла најлепшу, најшаренију одору, окитила се разнобојним ђинђувама, опојни мириси зрелог воћа и поврћа лебде свуда око нас. Само ваља пружити руку, побрати плодове свога рада и сладити се.

Повртњак

Високе температуре и исушивање тла доводе и до већих потреба биљака за водом, посебно плодовитог, а с обзиром на то да је у јулу и вегетација на врхунцу, биљкама треба осигурати додатне количине воде, али и хранљивих материја. Поврће се залива рано ујутро или у сумрак, када температура није висока, јер ће у супротном доћи до увенућа.

Сада је идеално време за бербу парадајза, паприке, краставца, бораније. Парадајз, краставац и паприку је важно брати правовремено и редовно, како би се подстакло даље цветање, заметање и дозревање нових плодова. Осим њих, ту су и махуне бораније које такође ваља често брати да би се заметале младе. Беру се и тиквице, диње, купус, кељ, карфиол, келераба, празилук, а ваде бели и црни лук, кромпир, шаргарепа и першун. Берба грашка, за оне који су га посејали касније, приводи се крају.

Прва половина овог месеца идеална је за расађивање касних купусњача, као што су кељ, карфиол, келераба и купус.

У јулу се сеју краставци корнишони као пострни усев.

Боранија као пострни усев, сеје се најкасније до половине јула. Обично се смењује с раним купусом, грашком, луком сребрењаком или салатом.

Непосредно после припрема земљишта иза стрних жита, грашка, бораније, салате или лука, сеје се цвекла.

Ротква се такође сеје у овом месецу, а добри предусеви су грашак, боранија, спанаћ и салата, док су купусњаче лоши. Сеје се од средине јула.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us