Oprez u zaštiti breskve i nektarine

Na području Srbije, breskve i nektarine se nalaze u različitim fazama razvoja pupoljaka u zavisnosti od regiona, ekspozicije terena i sortimenta. Sorte ranih grupa zrenja se nalaze u fazi od kraja bubrenja lisnih pupoljaka do faze zeleni uski listići vidljivi. Sorte kasnih grupa zrenja se nalaze u fazi  mirovanja i bubrenja lisnih pupoljaka.

U fazi bubrenja i otvaranja pupoljaka, može doći do infekcije mladih listova i cvetnih pupoljaka gljivom koja prouzrokuje kovrdžavost lista breskve i nektarine – Taphrina deformans.

Uslovi koji treba da se ispune da bi se ostvarila infekcija ovom gljivom su temperature vazduha u opsegu 5-16°C i vlaženje tkiva u trajanju od minimum 12,5 časova. Prema trenutnoj vremenskoj prognozi najavljene su povoljne temperature sa malim izgledom za padavine. S obzirom da se padavine ne mogu lokalno prognozirati sa visokom tačnošću na duži vremenski period, preporuka je da se na dnevnom nivou prati vremenska prognoza i najava padavina. Takođe, treba uzeti u obzir i druge izvore vlaženja poput magle, blizine velikih vodenih tokova i druge, a koji mogu stvoriti vlažne uslove neophodne za infekciju. Osnovna strategija u suzbijanju ovog ekonomski najznačajnijeg oboljenja breskve i nektarine na našem proizvodnom području je primena preventivnih hemijskih mera zaštite jer gljiva koja prouzrokuje bolest ne vrši sekundarne infekcije.

Preporučuje se pregled biljaka radi utvrđivanje faze razvoja kao i praćenje vremenske prognoze na dnevnom nivou. U slučaju najave padavina, preporuka je sprovođenje preventivnog fungicidnog tretmana.

Kod sorti gde se utvrdi početak bubrenja pupoljaka preporučuje se primena nekog od registrovanih preparata na bazi bakra:

Funguran OH 0,2-0,3%, Kocide 2000 0,25-0,35%, Everest 0,6-0,8%, Fungohem SC 1%.Kod sorti gde se utvrdi prisustvo “zelene tačke” ili “zelenih uskih listića” preporučuje se primena nekog od registrovanih fungicida:

Syllit 400 SC (dodin) 0,15-0,25%, Agrociram (ciram) 0,25-0,35%, Diziram 76 WG (ciram) 0,3%, Delan 700 WG, Galileo, Fiesta (ditianon) 0,075%.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18