Oprez uzgajivačima živine zbog ptičjeg gripa

Posle pojave ptičjeg gripa na jugu Vojvodine stručnjaci su utvrdili da nema pojave ovog oboljenja na drugim lokalitetima. Veterinari upozoravaju da oni koji drže živinu u narednih mesec dana moraju poštovati mere predostrožnosti. Ovo važi za sve uzgajivače u Vojvodini.

Proizvođači su upozoreni da pojačaju higijenske mere u svojim objektima kao i monitoring svojih jata, naročito uzgajivačnice blizu velikih vodenih površina jer je to i mesto okupljanje divljači.

Potrebno je da prođe 21 dan bez registrovanja uginuća ptica od ove bolesti kako bi se reklo da je kontrola epidemija potpuna.

Odgajivačima je indikativno uginuće labuda zato što su fiziološki najsličniji živini.

Dr Tamaš Petrović iz Naučnog instituta za veterinarstvo iz Novog Sada prirodni domaćin su pre svega divlje patke i kod njih se virus umnožava bez ozbiljnijih oštećenja.

„One izlučuju taj virus i inficiraju druge ptice kao što su labudovi, koji jesu osetljiviji. Labudovi izlučuju virus u vodu i mogu da inficiraju ptice koje su u kontaktu sa njima, samim tim i domaću živinu“, naveo je Petrović.

Prema njegovim rečima, treba zatvarati živinu da ne dođe u kontakt sa zaraženim pticama.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18