Насловна АРХИВА ОПРЕЗНО С РАСТВОРОМ ЗА ЗАШТИТУ БИЉА: Како смањити опасност од тровања

ОПРЕЗНО С РАСТВОРОМ ЗА ЗАШТИТУ БИЉА: Како смањити опасност од тровања

Прво ставити надохват руке препарате, воду, маску, рукавице, заштитно одело, прскалицу, а затим детаљно прочитати упутство које се налази у паковању сваког препарата

393
Фото: Pixabay

У априлу почиње интензивнија заштита многих гајених биљака од проузроковача болести и штетних инсеката. Произвођачи са вишегодишњом праксом знају како треба припремити раствор, а оне мање искусне упозоравамо да се у овом послу морају поштовати нека правила и редослед послова.

Пре било какве заштите хемијским препаратима, који су, блажи или јачи отрови, ваља се подсетити (или научити), које то болести и штеточине нападају одређену биљну врсту, како изгладају нападнуте, односно заражене биљке, и у којој фенолошкој фази су посебно осетљиве на њих. Тек после тога се могу набавити препарати и биљке заштитити.

Заштитити биљке, себе, воду, земљиште, ваздух

Пестициди су корисни, без њих се не може ни замислити савремена конвенционална производња биљака, али траже пажљиво руковање. Узгред, нису ни свемогући. Непажљиво одабран препарат, примењен у погрешно време у неодговарајућој концентрацији, може да донесе већу штету него корист.

Већина препарата су отрови. Ако случајно доспеју на кожу, треба их одмах испрати водом и сапуном, који истовремено и убрзава њихово разлагање. Током рада препаратима не сме се јести, пушити и пити вода. Уколико храна дође у контакт с пестицидима, не сме се давати животињама, већ је ваља спалити или закопати.

Сва средства, неотворена и преостала од претходног прскања, чувају се у закључаном орману, на сувом, тамном месту, у оригиналној амбалажи. Њима се не рукује голим рукама, а мешају се штапићима или другим направама које се користе само за ту намену. У прскалицу се уливају уз помоћ левка, одмеравају се вагом, пипетама, мензуром. Они у облику прашива или гранула прво се растворе у мало воде, направи се паста која се затим разреди.

Када се прскалица напуни, ваља проверити да ли раствор негде цури, да се то не би десило у току рада. Чим се посао заврши, прскалицу и употребљене посуде прво ваља испрати са мало воде, која се улије у претходно ископану јаму, а затим се све добро испере под јаким млазом. Празну амбалажу треба спалити, а на пластичним флашама пробушити дно, да се не би поново користиле.

Прска се рано ујутру или касно увече, никада по јаком сунцу, по тихом времену без ветра, и када за наредних неколико сати није најављена киша.

Фото: Pixabay

Пестицидима пажљиво руковати

Средства за заштиту биљака на тржиште долазе у оригиналној амбалажи и уз свако се налази упутство за припрему. У њему је најчешће наведено на које болести или штеточине делује, у којој концентрацији се користи, и каренца. Пре припреме раствора све ово ваља детаљно прочитати и поштовати препоруке.

Пре припреме раствора ваља на дохват руке ставити одмерене количине препарата, посуде за припрему паста или концентрованог раствора, када је пестицид у облику течности, прскалицу чија је исправност проверена чистом водом, воду и заштитну опрему, пре свега гумене рукавице. Припремљен концентрован раствор се помоћу левка улије у прскалицу у којој је трећина потребне количине воде, а преосталом водом се грубо испере посуда за припрему раствора, улије у прскалицу и допуни до потребног нивоа. Прскалица се никада не пуни до врха, оставља се одређени простор за ваздух.

Сви који штите биљке треба да имају гумене рукавице, маску за нос и уста, шешир и заштитно одело. Оно не мора да буде направљено специјално за овај посао, може да буде старија одећа која ће се користити само за прскање, и која ће се после сваког посла опрати. Раствор који преостане у прскалици не сме се оставити за следеће прскање, или биљке прскати у још једном пролазу, нити изливати на парцелу или у канализацију. Треба увек имати на уму да су то отрови који могу да загаде земљиште, ваздух и воду.

КАКО МЕШАТИ ПРЕПАРАТЕ

Ретки су случајеви да се раствор за заштиту биљака припрема од једног препарата. Често су неопходни два, три, па и више, различитог хемизма и механизма деловања, другачијих формулација и намене – фунгициди, инсектициди, акарициди. Све њих ваља ставити у „исти кош“ и примењивати истовремено. Међутим, нису увек сви погодни за припрему мешаног раствора, јер и међу њима постоје они који се међусобно не подносе.

Да се не би погрешило, пре куповине ваља проверити ко се са киме не слаже. Када се набаве сви међусобно компатибилни, пре припреме треба одредити редослед додавања. Правило је да се у једној посуди припрема раствор истородних комбинација – прашиво са прашивом, концентрати са концентратима, и онда раствори сједине. У прскалицу се уливају прво концентровани раствори (SL), па концентрована суспензија (SC), затим квашљива прашива (WP), па водорастворљиве грануле (WG), суспензије (SE), концентрат за емулзију (EC) и на крају течне концентроване емулзије у води (EW). Оквашивачи, средства за побољшање лепљивости, фолијарна ђубрива и остали у прскалицу се додају на крају.

С.М.

Добро јутро број 540 – Април 2017.