Oprezno sa indijskim orahom

Indijski orah Anacardium occidentale nije iz porodice oraha Juglans, nego su to semenke voća cashew jabuke. Kod nas se ne mogu kupiti čitavi plodovi, već samo semenke koje se obično koriste kao grickalice, osušene i zasoljene. Zanimljivo je da je sveži indijski oraščić, pre određene obrade, jako toksičan, i mogao bi izazvati trovanje, ili pogubne alergijske reakcije. Međutim obrađene semenke, koje se nalaze u prodaji, su zdrave s posebnim hranljivim svojstvima i malo masnoće i odličan su izvor antioksidansa.

Radi se o namirnici s bogatim izvorom esencijalnih nutrijenata, visokim nivoom mononezasićenih masti koje smanjuju nivo lošeg, a povećavaju udeo dobrog holesterola u krvi. Bogat je proteinima, dijetetskim vlaknima, te vitaminima E, K, i B6, a obiluje magnezijumom, fosforom, bakrom, cinkom, gvožđem i selenom, supstancama koje  igraju ključnu ulogu u podršci zdravlja srca, kostiju i imunološkog sistema.

Na 100 grama, ova namirnica sadrži oko 553 kalorije, ali kombinacija zdravih masti, proteina, i biljnih vlakana, čini ga odličnim izborom za uravnoteženu ishranu. Osim što je ukusan i čest dodatak raznim jelima, ovaj orašasti plod je izuzetno cenjen zbog bogatog spektra vitamina i minerala. Sadrži ključne nutrijente koji su neophodni za optimalno funkcionisanje organizma. To su vitamini E, K, B6, minerali magnezijum, fosfor, bakar, gvožđe, cink, selen, mangan. Indijski orah je prepun antioksidansima koji neutrališu štetno delovanje slobodnih radikala, čime se smanjuje rizik od hroničnih bolesti i usporava proces starenja.

Preporučuje se umeren unos ovog orašastog ploda, obično oko 30 grama (jedna šaka) dnevno, kako bi se iskoristile njegove zdravstvene prednosti bez prekoračenja preporučenog dnevnog unosa kalorija i masti.

Piše: Svetlana Mujanović

razvojnifv.png

RAZNO

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime