Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Орах храна за мозак

Орах храна за мозак

214

Орах се сматра једном од најстаријих хранљивих намирница, јер је растао као дивља биљка у виду орахових шума. Не зна се његово тачно порекло, али сматра се да потиче из Азије, а одатле се преко Медитерана проширио по читавом свету.

Одувек су била опречна мишљења о овом благотворном воћу, у појединим митологијама је потпуно оцрњен, док су га друге културе сматрале светим воћем. Међутим до савременог доба се задржао као део обреда, најчешће као симбол плодности.

У поређењу са осталим коштуњавим воћем, сматра се најздравијим, пре свега због великог садржаја омега – 3 масних киселина, али и због дупло већег садржаја антиоксиданса.

Добар избор за ужину између оброка јесте орах, који је храна за мозак без премца. Орах је омиљено коштуњаво воће. Његова здравствена добробит је доказана многим истраживањима. Количина омега-3 масних киселина и антиоксиданаса му даје велику важност у превенцији болести. Мале количине (једна длан пун ораха) је довољно омега-3 масних киселина за цео дан.Омега – 3 масне киселине имају противупална својства и пружају заштиту кардиоваскуларног система, снижавањем крвног притиска. Конзумирањем 30 до 50 г ораха дневно, обезбеђује се дневна прописана доза омега – 3 масних киселина и знатно смањује ризик од срчаних болести. Ове киселине спречавају оксидацију ЛДЛ, „лошег“ холестерола, иако се ораси сматрају масним воћем.

Антиоксиданси који су присутни у орасима су бољег квалитета у односу на оне који се налазе у осталом коштуњавом воћу и самим тим ефикаснији су у спречавању оштећења ћелија организма, при реакцијама оксидације и штетном деловању слободних радикала. На овај начин ораси су и званично заштитници здравља у борби против канцера.

Калоријска вредност ораха је велика, 100 грама ораха има око 650 кцал, односно 2738КЈ. У највећем проценту крећу се масти 63 до 65 одсто, али уколико се уносе у контролисаним количинама, могу и да подстакну губитак телесне тежине, јер врло брзо засите.

Ораси су богати протеинима, дијеталним влакнима и витаминима. Доминирају витамини групе Б: Б1, Б2, Б3, Б5 и Б6, али присутни су и витамини ПП, Е и А. Минерали који су присутни у овом хрскавом воћу су: калијум, калцијум, натријум, гвожђе, фосфор и магнезијум.

Карактеристично за орахе је да није само плод лековит и хранљив, већ изузетна лековита својства поседује и младо лишће.

Чај од лишћа у комбинацији са медом користан је за чишћење и јачање организма. Пре свега показао се као ефикасан за побољшање варења, против чирева и костобоље. Користи се за испирање десни ради спречавања болести и крварења истих, за испирање упаљених очију, гнојних рана. Такође могу се лечити бројне непожељне промене на кожи, као што су бубуљице, красте, лишајеви или ради спречавања прекомерног знојења ногу.

Специфичан укус који орах поседује чини га одличним додатком слатким, сланим јелима, али и салатама. Званична медицина га признаје као лековитог. Свакодневним коришћењем у одређеној количини ораси ће нам омогућити боље здравље, већу енергију и живост организму.

Р. Д. Ј.

Фото: Pixabay