Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Орах – неискоришћено благо Србије

Орах – неискоришћено благо Србије

70

Пише: Јасна Бајшански

Пре 7 до 8 година јавило се интересовање за подизање засада овог коштуњавог воћа, те сада око 100 произвођача у пиротском крају има плантаже ораха на по 40, чак и 50 хектара.

– Продајемо очишћено језгро, које последњих година има цену од 800 до 1.000 динара за килограм, каже Бранко Латиновић из Елемира, који на два јутра има 85 стабала ораха.

Привредни значај и потенцијал ораха је веома велики, каже Проф. дрЧедоОпарницас Пољопривредног факултета Универзитета у Београду, a међу биљним плодовима по количини и саставу хранљивих материја језгра ораха нема премца. Висока концентрација уља – око 60 одсто, беланчевина – око 16 одсто, угљених хидрата – око 12 одсто, минералних материја – око 1,5 одсто, целулозе – око 2,5 одсто и комплекса витамина Е, Ц, А, Б1, Б2 и других једињења, чине га изузетним.

– Језгрo ораха садржи око пет одсто воде, па се плодови лако чувају и имају одличну транспортабилност. Језгрo се користи за справљање фармацеутских и козметичких препарата, oд цветова-реса, коре, пупољака и младих плодова справљају се разни препарати, a oрахово дрво је веома племенита и тражена сировина у дрвнопрерађивачкој и војној индустрији. Заштита ораха од болести и штеточина није сложена и скупа, као што је то случај код већине других воћних врста, па се може сматрати здравом и безбедном храном. Бербу плодова могуће је потпуно механизовати и производне трошкове свести на минимум – објашњава проф. Опарница и додаје да је, поред великог привредног значаја, производња ораха у Србији још увек екстензивна.

Погрешне сорте на погрешном месту

Као основне разлоге оваквог начина производње и поред постојања повољних агроеколошких услова у већини наших воћарских подручја и могућности да се плодови пласирају како на домаћем тако и на страном тржишту, Опарница наводи искључиво генеративно размножавање ораха, касно ступање на род и незадовољавајући квалитет плодова, али и мали број засада или појединачно гајење стабала као и непридавање довољног значаја агро- и помотехничким мерама. Често се дешава и измрзавање цветова и тек заметнутих плодова, што је последица одабира неадекватних сорти.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us