Orasi su opravdano na listi najzdravijih namirnica

Orasi nude važne hranjive sastojke koji podržavaju zdravlje mozga, a naučni dokazi ukazuju na to da mogu da imaju ulogu u održavanju i poboljšanju kognitivnog zdravlja

Orasi su odlična grickalica tokom cele godine, ali postaju još bolji tokom zime jer se nalaze u mnogim jelima i kolačima. Osim toga odlični su za međuobrok, ali i za naše zdravlje. Orasi zaista imaju puno nutritivnih prednosti i opravdano se nalaze na spisku 30 najzdravijih namirnica koje bi trebalo jesti svaki dan, kao i na spisku najboljih namirnica za srce, kako prenosi Real Simple.

Porcija oraha od 25 grama prepuna je važnih hranjivih sastojaka, uključujući proteine, vlakna i magnezijum, koji su važni za podršku celokupnog zdravlja. Orasi su takođe dobar izvor vitamina B6 i izvrstan izvor bakra, koji doprinose normalnom funkcionisanju imunološkog sistema.

Orasi su jedinstveni među orašastim plodovima jer sadrže skoro potpuno zdrave, polinezasićene masti. Zapravo, orasi su jedini orašasti plod sa visokom količinom alfa-linoleinska kiselina – ALA, što je povezano sa blagodatima za zdravlje srca, zdravlje mozga i borbu sa upalama.

Među orašastim plodovima, orasi imaju najveću količinu polifenola. To su biljni antioksidanti koji mogu da imaju korisnu ulogu u održavanju zdravlja na razne načine, uključujući zdravlje srca, kognitivno zdravlje i upale, prenosi Večernji list.

Istraživanja pokazuju da orasi mogu da budu dobar izbor zbog svojih prebiotičkih svojstava, koja podržavaju zdravlje creva i pospešuju rast korisnih bakterija.

Orasi nude važne hranjive sastojke koji podržavaju zdravlje mozga, a naučni dokazi ukazuju na to da uključivanje oraha u ishranu može da ima ulogu u održavanju i poboljšanju kognitivnog zdravlja tokom procesa starenja.

Na primer, prema studiji objavljenoj u „The Journal of Nutrition, Health & Aging“, orasi mogu da pomognu u poboljšanju uspešnosti testova kognitivnih funkcija za pamćenje, koncentraciju i brzinu obrade podataka kod odraslih.

Određena hrana korisna je za pružanje osećaja sitosti i zadovoljstva, a istraživanja pokazuju da orasi mogu da budu jedna od njih. Povećanje dnevne potrošnje orašastih plodova za samo 12 grama povezano je sa manjim rizikom od gojaznosti.

Dnevno se preporučuje oko 40 grama oraha, što odgovara manjoj šaci. Ako ih jedete svaki dan, nakon nekog vremena biće dovoljne i manje količine. Po pravilu, orašasti plodovi nisu previše kalorični, ali mogu da postanu kalorijske bombe u kolačima, odnosno u kombinaciji sa šećerom.

Izvor: N1

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime